"Menstrualni odmor"
750

Italija razmatra zakon koji bi ženama dopuštao da uzmu odmor tokom menstruacije

Klix.ba
Italijanski parlament razmatra prijedlog zakona koji bi prisilio kompanije da ženama koje su izložene bolnim menstruacijama daju tri dana plaćenog odmora svaki mjesec. Ukoliko zakon bude donesen, Italija će postati prva zapadna zemlja sa službenim "menstrualnim odmorom" za zaposlene žene.

Prijedlog zakona su pohvalili pojedini lokalni mediji nazvavši ga pozitivnim korakom u pomaganju ženama koje pate od bolnih menstruacija. Međutim, zakon ima i kritičare, čak i među zaposlenim ženama koje bi štitio.

Neki strahuju da bi se zakon ženama mogao obiti o glavu i biti svojevrsna kazna u zemlji u kojoj se žene bore za ravnopravnost. Ukoliko im bude dozvoljeno da uzmu tri dana plaćenog odmora, poslodavci bi muškarcima mogli dati još veću prednost prilikom zapošljavanja, napisala je Lorenza Pleuteri u časopisu Donna Moderna.

Italija ima zakon koji ženama osigurava pet mjeseci plaćenog porodiljskog odsustva. Tokom tog perioda primaju 80 posto plate, a nakon toga oba roditelja imaju pravo na šest dodatnih mjeseci roditeljskog odsustva tokom kojeg dobijaju 30 posto plate. Međutim, Italijanke se bore za svoje mjesto na tržištu rada više nego žene u drugim zemljama u razvoju. Italija ima jednu od najnižih stopa učešća žena na tržištu rada. Samo 61 posto žena radi, što je znatno ispod evropskog prosjeka koji iznosi 72 posto.

Posljedica je to najčešće nespremnosti poslodavaca da zaposle ženu i zadrže je nakon što postane majka. Prema podacima državnog zavoda za statistiku, skoro četvrtina žena dobije otkaz tokom trudnoće ili neposredno nakon porođaja iako je to protuzakonito.

"Žene su već uzimale slobodne dane zbog menstrualnih bolova, ali novi zakon bi im to omogućio bez korištenja bolovanja ili drugih dozvola. Međutim, zakon bi mogao dovesti do negativnih posljedica, potražnja za ženama među kompanijama bi se mogla smanjiti ili bi se žene mogle suočiti s manjom platom ili slabijim napredovanjem", kazala je Daniela Piazzalunga, ekonomistica u Institutu za istraživanje FBK-IRVAPP.

Feministice pak strahuju da bi donošenje zakona moglo pojačati stereotipe o tome da su žene emocionalnije tokom tog perioda. Prijedlog zakona su dale žene iz Demokratske stranke 13. marta, a njegovo odobravanje očekuje se u narednim mjesecima.

Slični zakoni već postoje u dijelovima Kine, Japana i Južne Koreje. Nekoliko privatnih kompanija, među kojima je i Nike, već je uvelo ovakve odmore za radnice.