Edin je profesionalni kuhar, vlasnik je fast-fooda u Visokom, a kulinarstvom se bavi već deset godina. Kako nam je rekao, specijalizaciju za dekoracije počeo je prije pet godina.
"Posao zahtijeva od mene da se bavim ovim stvarima kako bih pratio svjetske trendove u kulinarstvu, a mogao bih reći i da je hobi, jer uživam u pravljenju ovakvih dekoracija", rekao je Smajlović za Sarajevo-x.com.
Mladi Visočak je rekao da je znanje za bavljenje ovim poslom stekao prateći kulinarske trendove u svijetu, a za rezbarenje lubenice potrebno mu je sat do dva, zavisno od količine detalja na dekoraciji.
Inspiraciju za svoja djela uglavnom traži u prirodi, a najčešće koristi cvjetne, a ponekad i životinjske motive.
Osim lubenica, dekoracije pravi i od jabuka, ananasa, dinja, patlidžana, a njegovi radovi su najčešće izloženi na svečanostima kao što su svadbe, organizovane večere i slično.
Dekoracije koje napravi najčešće završe u domovima gostiju, koji žele da ih čuvaju i uživaju u njihovom izgledu.