Zanimljivosti
0

Holandska policija regrutuje pacove

Klix.ba
Monique Hamerslag sa policijskim pacovima (Foto: AFP)
Monique Hamerslag sa policijskim pacovima (Foto: AFP)
Najnovija vrsta koja treba da se pridruži holandskim policijskim snagama su pacovi. Ove životinje sada vrijedno rade iza zamračenih prozora zgrade u Rotterdamu i uče kako da "nanjuše zločin" i unaprijede budućnost forenzike.

Derrick, Thomson, Thompson, Magnum i Poirot, su imenovani prema izmišljenim detektivima, a uzgojeni su kako bi pomogli policiji da održi ulice čistim, a istovremeno uštedi vrijeme i novac.

"Koliko znamo, mi smo prvi na svijetu koji treniraju pacove za korištenje u policijskim istragama", kaže Mark Wiebes, čelnik inovacijskog centra holandske policije.

Pacovi koštaju samo 10 eura, a teoretski, mogu prepoznati svaki miris, od narkotika do baruta. Za razliku od njih, kupovina i obuka psa tragača košta desetke hiljada eura.

Obuka policijskog psa traje oko osam mjeseci, nakon što je prođe, pas ima mnogo veće sposobnosti od pacova.

Pacovi od kraja 2011. žive u kavezu malene montažne zgrade u blizini grandioznih objekata i terena na kojima se obučavaju policijski psi i konji. Preferiraju mrak i veoma brzo uče u takvim okolnostima.

"Potrebno im je 10-15 dana da nauče razlikovati neki miris. Što im je dosadnije, to su bolji detektivi, a mužjaci su bolji od ženki", kaže Monique Hamerslag, policajka zadužena za projekt.

Obučenom pacovu potrebno je blizu dvije sekunde da od četiri ponuđene kutije odabere onu sa barutom. Nagrada su mu zvuk "klikanja“ i sjemenka suncokreta.

Otkrivanje tragova baruta je posebno korisna sposobnost, kada postoji nekoliko osumnjičenih za pucnjavu. Svaki laboratorijski test otkrivanja tragova baruta je veoma skup i traje do dva sata. Ukoliko se radi o više osumnjičenih, i duže.

Iako otkrivanje počinilaca pomoću pacova ne može biti korišteno na sudu, to forenzičarima daje natuknicu koga bi prvog trebalo testirati.

Bez dokaza, holandska policija nekoga može zadržati u pritvoru samo nekoliko sati, a pacovi mogu pomoći da krivac ne bude pušten.

Hamerslag je došla na ideju korištenja pacova tokom studija, a inspiraciju je dobila od grupe koja je pacove koristila za pronalazak mina u Tanzaniji.

Testiranja pouzdanosti pacova detektiva su obećavajuća. Wiebes se nada da će već početkom naredne godine početi da se koriste na terenu.

Najveći problem sa pacovima je njihova sramežljivost. Prilično su neodlučni kada se nađu u novim situacijama, poput mjesta zločina.

"Bolje je donijeti miris pacovima, nego obratno. To znači da mi moramo uzeti uzorke i odnijeti ih pacovima", kaže Hamerslag i dodaje kako pacovi nikada neće zamijeniti pse te da imaju drugačiji set vještina.