Veliki događaj
84

Egipat se sprema za povorku faraona, mumije će prevoziti zlatnim kočijama

Klix.ba
Događaj će se odvijati pod velikim mjerama osiguranja (Foto: EPA-EFE)
Događaj će se odvijati pod velikim mjerama osiguranja (Foto: EPA-EFE)
U veličanstvenoj povorci ulicama Kaira, mumificirani ostaci 22 egipatska kralja i kraljice u subotu će biti preneseni od Egipatskog muzeja do novog počivališta - Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije.

Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice bit će preneseni na odvojenim platformama ukrašenim u drevnom egipatskom stilu u povorci nazvanoj "Zlatna povorka faraona".

Posmrtni ostaci sele se iz Egipatskog muzeja u središtu Kaira, gdje su boravili desetljećima, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, otvoren 2017. na jugu grada.

Tu će biti smješteni u "malo modernijim vitrinama", rekla je Salima Ikram, profesorica egiptologije na Američkom univerzitetu u Kairu, prenose agencije.

"Kontrola temperature i vlažnosti bit će bolja nego u starom muzeju", dodala je Ikram, ekspertica za mumificiranje.

Faraoni i kraljice na put će u zlatnim kočijama, svako u svojoj. Svaka će kočija imati amortizere kako bi što sigurnije prešla četrdesetak minuta dug put kroz Kairo.

Događaj će se odvijati pod velikim mjerama osiguranja, a sve će uživo prenositi državna televizija.

Prije selidbe mumije će biti stavljene u posebne kontejnere s dušikom, u uslove slične onima u njihovim izložbenim vitrinama.

U svom novom domu bit će izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i kipa, u okruženju koje podsjeća na podzemne kraljevske grobnice.

"Mumije će prvi put biti izložene na lijep način, u obrazovne svrhe", rekao je egiptolog Zahi Hawass.

Sablastan izgled mumija desetljećima je odbijao mnoge posjetitelje.