Komentari (27)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
"Djed Božićnjak (eng. Santa Claus, Father Christmas) je izmišljeni lik koji djeci donosi darove za Božić. Danas je popularan širom svijeta, a često se, u božićno vrijeme, pojavljuje kao zaštitni znak tvrtke Coca-Cola. Djed Mraz predstavlja istočnoeuropsku varijantu Djeda Božićnjaka, a izvorno je lik iz stare slavenske mitoligije. Hrvatskoj, postoji jasna distinkcija između kršćanskog sveca i komercijalnog Djede Božićnjaka"
Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Roditelji su mu umrli u mladosti, a tijekom života nastojao se boriti protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Danas je poznat kao zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, i mnogih gradova širom svijeta. Spomendan mu je 6. prosinca. Toga dana, njemu u spomen, roditelji darivaju djecu.
AL KOPIRAJU SVI SAD TUZLAKE...HIHHIII
Mi od svega moramo napraviti karikaturu. Al ovo djed mrazica ne kontam nikako :D
U Sarajevu djed mraz ima drugačiju simboliku i tumačenje: Vezano je za vječiti derbi i najbitniju sporednu stvar na svijetu (fudbal, to jest nogmet): U ovisnosti od mrazove boje odjeće: Crvena: fudbalski klub Sarajevo, Plava: nogometni klub Željezničar.
Male Bosnje vriste od straha kad vide Deda Mraza
Mama ti vrišti kad primi osunećenu salgiju
Zar nije nas, rahmetli, Aljo zabranio djeda mraza?
Cemu uce djecu, uredu tude postujem al brate za ove koji sebe smatraju muslimanima to nije nikako uredu.