Hiljade novih radnih mjesta
9

Čuveni arhitekta Frank Gehry dizajnirao Facebookov kampus

Klix.ba
Kompanija Facebook odobrila je izgradnju vizije Franka Gehryja za svoj novi kampus u kalifornijskom sjedištu kompanije. Gehry jedan od najznačajnijih svjetskih arhitekata, a poznat je po svojim radovima na muzeju Guggenheim i Koncertnoj dvorani Walt Disney u Los Angelesu.

Izgradnja novog kampusa omogućit će hiljade novih radnih mjesta u Menlo Parku, u blizini trenutnog sjedišta kompanije u Silikonskoj dolini. Gigantska građevina imat će i veliki park na krovu.

"U Facebooku su mislili da je naš početni dizajn bio isuviše šaren i tražili su od nas da projekat bude što anonimniji. Frank je malo smanjio izražajnost arhitekture, a naša namjera je da zgrada izgleda poput padine brda, sa krajolikom na čelu“, izjavio je Gehryjev kreativni partner za Palo Alto Daily News.

Kompanija je saopćila kako će na novoj građevini raditi 2.800 inžinjera, a sa postojećom zgradom novi kampus će biti povezan tunelom.

"To će biti ogromna jednosobna zgrada, nalik na skladište. Kao što i sada radimo, svi će sjediti na otvorenom, za stolovima koji se mogu mogu brzo skupiti i raširiti, kako se timovi budu formirali oko projekata. Imat ćemo dosta kafića i mikrokuhinja, tako da niko neće biti gladan. Zgradu ćemo ispuniti prostorima za pauzu, kako bismo što više olakšali odlazak od stolova“, izjavio je Everett Katigbak, Facebookov direktor za okolišni dizajn.