Zanimljivosti
12

Centar Osla bit će pretvoren u pješačku zonu, biznismeni negoduju

Klix.ba
Kako bi smanjili emisiju štetnih izduvnih gasova Oslo je odlučio pokrenuti projekat kojim bi do 2019. godine zabranio kretanje vozila u centru grada i pretvorio ga u pješačku zonu.

Radnička partija sa svojim saveznicima - Socijalističkom i Zelenom partijom, osvojili su 14. septembra lokalne izbore u glavnom gradu Norveške, te su predstavili platformu koja je fokusirana na zaštitu prirodnog okruženja i borbu protiv klimatskih promjena.

Korištenje privatnih vozila u centru grada gdje živi oko 1.000, a radi 90.000 ljudi, bit će zabranjeno. Detalji o tome kako planiraju implementirati ovu ideju nisu saopćeni.

Ipak, sama najava izazvala je veliku zabrinutost među biznismenima koji su shvatili da se 11 od 57 trgovačkih centara nalazi na području koji se planira pretvoriti u pješačku zonu. Ovo je dio plana kojim se planira smanjenje emisije štetnih gasova za 50 posto do 2020. godine. Riječ je o projektu koji je pokrenut 1990. godine.

Nove gradske vlasti planiraju izgraditi veći broj biciklističkih staza, subvencionirati kupovinu električnih bicikla i reducirati automobilski saobraćaj u gradu za 20 posto do 2019. i 30 posto do 2030. godine.