BiH
15

Stručnjaci predlažu: Zabraniti loženje uglja i uvoz starih automobila

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zagađen zrak štetan je za zdravlje ljudi i okolinu. Posebno su zagađeni prostori uz saobraćajnice a vozačima je teško upravljati automobila zbog iznimno slabe vidljivosti.

Mjere, o kojima se do unazad nekoliko godina pričalo, odnose se na kontrolu saobraćaja, upozorenje na smanjeno kretanje građana, te je upućen poziv svim pravnim licima, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta da poduzmu sve tehnički izvodive mjere, potrebne za smanjenje emisije, uključujući čišćenje svih dimovodnih instalacija, a po potrebi odgađanja svih aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta zraka. Ukoliko dođe do pogoršanja stanja kada bi uslijedila epizoda - upozorenje, mjere bi bile znatno strožije. Tada bi se moralo naložiti korištenje automobila po principu par-nepar ili umjesto vlastitih vozila korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i niz drugih mjera... I ta rješenja donosimo uvijek u toku najvećeg zagađenja nikada se ne pripremimo i ne donosimo mjere preventive u toku mjeseci kada nemamo zagađenja zraka, tj. u toku ljetnih i jesenjih mjeseci.

Studenti master studija na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, sa nastavnikom prof. dr. Osman Lindov, predlažu konkretna i podrobnija rješenja za smanjenje zagađenja našeg glavnog grada.

Prije bilo kojeg saobraćajnog rješenja u cilju smanjenje zagađenja zraka na području grada Sarajeva, potrebno je donijeti osnovnu mjeru: zabraniti u cjelosti ložišta na ugalj i druge ekološki nečiste materije.

Nakon toga, u segmentu saobraćaja uraditi dodatne sljedeće mjere:

  1. Uvesti eliminatoran Eko test za motorna vozila, barem u zimskom periodu.

  2. Podići "prag" za uvoz polovnih motornih vozila - postaviti limit uvoza EURO 4/5 normu.

  1. Zabraniti ulazak teretnih vozila u gradsku zonu.

  2. Osigurati da motorna vozila javnog gradskog prijevoza budu isključivo sa motorima progonjenih ekološki čistim gorivom (LPG, CNG).

  3. Povećati cijene registracije i osiguranja motornih vozila linearno prema starosti vozila, odnosno EURO normama.

  4. Ubrzati realizaciju planiranih longitudinalnih cestovnih pravaca na području grada.

  5. Pretvorba i izgradnja kružnih raskrsnica na svim područjima grada.

  6. Uspostaviti adaptivni sistem regulacije saobraćaja na svim raskrsnicama u gradu.

  1. Uspostaviti i promovisati alternativne vidove prijevoza/kretanja (pješačke i biciklističke staze), i obezbijediti iste površine za njihova kretanja, na cijelom području grada.

Navedene pojedine osnovne i dodatne mjere, ne koštaju niti društvo, niti građane, niti jednu konvertibilnu marku a mogu doprinijeti znatno manjem broju oboljelih od karcinoma i drugih bolesti koje "proizvodi" zagađenje zraka.