Sud u Kaliforniji
0

Borba za gigantski smaragd vrijedan milione dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Vlasništvo nad divovskim smaragdom, koji se smatra jednim od najvećih svoje vrste, utvrdit će sud u Kaliforniji. Smaragd Bahia, koji je ime dobio po regiji u Brazilu u kojoj je i otkriven, težak je čak 380 kg, javlja BBC.

Navodi se kako je vrijedan više od 370 miliona dolara, a najmanje šestero ljudi tvrdi da su zakoniti vlasnici. Kalifornijski sudija će saslušati sve njih prije nego donese konačnu presudu u oktobru.

Jedan od onih koji su se našli u centru ovog spora je Anthony Thomas, arhitekta iz Kalifornije, koji tvrdi da je dvojici brazilskih dilera dragulja platio 60.000 dolara ubrzo nakon što je smaragd otkriven prije devet godina.

Thomas kaže kako je dogovorio da mu kamen u koji je usađen smaragd bude dostavljen kući u San Joseu, ali da se to nikad nije dogodilo.

On ističe da je prevaren jer je povjerovao dilerima da je smaragd ukraden, te da bi se mogao ponovo nabaviti za više novca.

No, Thomas je samo jedan od onih koji tvrde da su vlasnici divovskog smaragda.

Smaragd je na kraju ipak dospio u Ameriku, iako je od tog trenutka postalo upitno vlasništvo nad njim. Smaragd je neko vrijeme bio sklonjen u trezor banke u New Orleansu, koja je, opet, potopljena tokom uragana Katrina, te je vrijedni dragi kamen ostao pod vodom nekoliko mjeseci.

Potom je prevezen u Las Vegasu na provjeru kod potencijalnog kupca, ali tad ga je zaplijenio šerifa iz odjela Los Angelesa.