Zanimljivosti
0

Bjeloruski dabar i druge simpatične, ali ubojite životinje

Klix.ba
Kinkajou
Kinkajou
Smrt čovjeka u Bjelorusiji, koji je preminuo usljed gubitka krvi izazvanog ugrizom dabra, skrenula je pažnju javnosti na to da mnoge životinje koje slatko izgledaju uopće nisu bezopasne.

Dabar je nevjerovatno simpatična životinja. Kada pliva, izgleda poput debeljuškaste vjeverice, a kada jede – gricka poput nekog zločestog djeteta. Ipak, dabrov ugriz uopće nije bezopasan. Jedan čovjek u Bjelorusiji je preminuo od posljedica njegovog ugriza.

Dabrovi ipak nisu jedini simpatični napadači u životinjskom carstvu. Uzmimo za primjer lemure, koji se smatraju jednim od najsimpatičnijih egzotičnih stvorenja. Početkom ove godine, policija u Miamiju morala je opkoliti i uhvatiti par lemura koji su pobjegli iz kaveza i isjekli lice dvogodišnje djevojčice.

Kinkajou, poznat i kao "medni medvjed", je preslatka životinja iz kišnih šuma, krupnih i dobroćudnih očiju. Popularan je kao ljubimac kod ljudi koji vape za pažnjom i žele da izgledaju egzotično. Paris Hilton je tako 2006. godine hitno prebačena u bolnicu nakon što ju je njen kinkajou Baby Luv izgrizao do krvi.

Čak i bebe pande mogu biti vrlo nezgodne. Ovi strogi vegetarijanci su ipak medvjedi, a jedan turista u kineskom rezervatu Wolong je to otkrio nakon što se našao u čvrstom hrvačkom zahvatu bebe pande.

Tu je i jazavac. Iako nije baš egzotičan, simpatičan je i veoma nezgodan. Jedan jazavac "razbojnik" posijao je 2003. godine paniku među stanovnicima Worcestershirea u Velikoj Britaniji. Napao je pet ljudi, a dvoje od njih trebalo je i transplantaciju kože. "Moj muž je otvorio vrata, a jazavac je sjedio ispred njih. Polako je krenuo ka njemu i napao ga", priča jedna svjedokinja.

Sve u svemu, u prirodi simpatičan izgled ne znači da je životinja pitoma i raspoloženja za maženje.