Zanimljivosti
0

Dabar ubio čovjeka u Bjelorusiji

Klix.ba
Dabar je napao 60-godišnjeg ribara u Bjelorusiji, presjekavši mu arteriju, usljed čega je čovjek iskrvario. Radi se o posljednjem u nizu napada dabrova na ljude u Bjelorusiji. Ovi glodari oštrih zuba postaju sve agresivniji u susretima s ljudima.

"Oblik rane bio je šokantan. Nikada se nismo sreli sa nečim sličnim", izjavio je seoski ljekar Leonty Sulim. Nekada gotovo potpuno istrebljeni u Evropi, dabrovi su se raširili nakon što je lov na njih potpuno zabranjen. U Bjelorusiji se njihova populacija utrostručila tokom posljednje decenije i smatra se da tamo trenutno obitava 80 hiljada jedinki. Zbog toga dabrovi sve češće dolaze u naseljena područja.

Bjeloruska hitna služba navodi da su primili brojne prijave agresivnosti kod dabrova, koji mogu težiti i do 30 kg, a kada se usprave visoki su i do jednog metra. Zvaničnici su poslali ekipe da sklone životinje iz naseljenih područja prskajući ih vodom iz šmrkova.

Nesretni ribar vozio se sa prijateljima pored jezera Shestakovskoye, zapadno od Minska, kada je ugledao dabra i izašao iz automobila. Pokušao je uhvatiti životinju kako bi se fotografisao sa njom, nakon čega ga je dabar ugrizao nekoliko puta. Jednim od ugriza presjekao je glavnu arteriju u njegovoj nozi.

Ribarovi prijatelji nisu uspjeli zaustaviti krvarenje te je, kada je dovezen na kliniku u selu Ostromechevo, proglašen mrtvim. On je jedina osoba koja je preminula usljed napada dabra u Bjelorusiji.