Zanimljivosti
0

Lemuri ninje i druge životinje akrobati

Klix.ba
U prirodi svako biće mora da se bori samo za sebe te nije ni čudo što, s vremenom, životinje razviju neke zaista akrobatske poteze. Lemuri, žabe, pa čak i domaća mačka pokazuju nam svoje načine za savladati protivnike.

Lemuri iz Longleat Safari Parka u Wiltshireu (Velika Britanija) uživaju u prijateljskoj tuči. Nakon igre prepune skokova, okreta i letećih udaraca proglase primirje i pridruže se ostatku čopora.

"Sve izgleda poput dobro koreografirane borbe u filmovima o borilačkim vještinama. Jedino što nedostaje su zvučni efekti. Lemuri su životinje nevjerovatno raspoložene za igru i često se mogu vidjeti kako se igraju skačući jedni na druge. Nevjerovatno su agilni i često izgleda da izvode akrobacije. Naravno, sve je igra i rijetko kada dođe do stvarnih udaraca", kaže njihov čuvar Dan Gray.

Lemuri nisu jedina stvorenja koja koriste nevjerovatne skakačke sposobnosti kao prednost u tuči. Crvenooke žabe, fotografisane u Indoneziji, pokazuju kako se protivnik preskače na pravi način, a engleska domaća mačka Misha trenira reflekse loveći leptire.

"Prije svakog skoka ona se fokusira prije skoka, a zatim pleše loveći insekte", kaže njen vlasnik Kemal Selimovic.