Zanimljivosti
82

Belgijski prodavači pred gradsku vijećnicu prosuli dvije tone pomfrita

Klix.ba
Prodavači pomfrita u belgijskom Ghentu ovih dana su izrazito ljuti zbog novih zakona koji regulišu njihovo poslovanje. U znak protesta, prodavači su odlučili gradsku vijećnicu "okititi" sa dvije tone svježeg promfrita.

Staro pravilo nalaže da u slučaju isteka ugovora sa vlasnikom prostora, korisnik ima pravo zadržati prostor ali tek nakon održane aukcije u kojoj će učestvovati drugi ponuđači. Da bi pobijedio, dosadašnji korisnik mogao je intervenisati i dati ponudu koja je za pet posto veća od one koju je ponudio pobjednik aukcije.

Novo pravilo nalaže da vlasnik nema spomenutu privilegiju te da prostor dobija onaj koji ponudi najviše novca bez naknadnih intervencija.

Prodavači su se s razlogom pobunili u strahu da će izgubiti svoja radna mjesta ili lokacije u gradu. Kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo, pred vrata vijećnice u srijedu su izbačene dvije tone pomfrita.

Kako pišu lokalni mediji, prodavači su već izgubili dvije tužbe glede novog zakona, a potom su odlučili da svoju borbu nastave na malo drugačiji način.