Svijet
138

Neredi u Belgiji: Deseci hiljada građana na ulicama, ima povrijeđenih

Klix.ba
Belgijska policija sukobila se sa demonstrantima koji su u utorak preplavili ulice Brisela, a u znak negodovanja zbog najnovijeg programa štednje.

Belgijska vlada pokrenula je društvene i ekonomske reforme koje, prema riječima vođa sindikata, duboko podrivaju temelje radničke klase. U sukobima je povrijeđeno nekoliko policajaca i demonstranata, a posebne jedinice počele su rastjerivati građane vodenim topovima.

Neredi su počeli nakon što su isprva mirni demonstranti na policiju počeli bacati kamenje. Prije sukoba s policijom došlo je do sukoba i među demonstrantima. Protestima je prije izbijanja nereda prisustvovalo više od 50.000 građana.

Uz slogan "Kap je prelila čašu" sindikati su se ujedinili i marširali centralnim dijelom Brisela u znak protivljenja programu koji bi dodatno opteretio belgijske radnike u vidu odgađanja penzionisanja i manjih plata pod lošijim ugovorima.

Prema riječima vođa sindikata, vlada premijera Charlesa Michela već dvije godine prosječnu porodicu košta dodatnih 100 eura mjesečno, dok obećanja o novim radnim mjestima ostaju neispunjena.