Zanimljivosti
2

Banksy donirao svoj rad newyorškoj humanitarnoj organizaciji

Klix.ba
Tajanstveni britanski umjetnik Banksy pomogao je lokalnoj humanitarnoj organizaciji u New Yorku poklonivši ima svoj posljednji rad, koji je u samo nekoliko sati dostigao vrijednost višu od 200 hiljada dolara.

Banksy je kupio sliku od humanitarne organizacije Housing Works, na nju dodao nacističkog oficira koji sjedi, a zatim je donirao organizaciji i omogućio joj da je stavi na aukciju za šestocifrenu sumu novca.

Izvorna slika prikazivala je planinski pejzaž sa suncem koje probija kroz oblake, a Banksy je dodao nacističkog oficira koji sjedi na klupi. Sliku je nazvao "The Banality Of The Banality Of Evil", a pored potpisa izvornog umjetnika K. Sagera dodao je i svoj. .

Humanitarna organizacija potvrdila je aukciju, ali ne uopće ne znaju ko je čovjek koji je donio sliku.

"Ne znam sve detalje, budući da je sve urađeno u tajnosti. Neko je došao i ostavio sliku kao anonimnu donaciju", rekla je glasnogovornica Housing Works, Rebecca Edmondson.

Ova organizacija pomaže beskućnicima i oboljelim od HIV-a, a slika je stavljena na aukciju sa početnom cijenom od 76 hiljada dolara, a vrlo brzo je dostigla cijenu višu od 200 hiljada dolara.

Banksy je svakoga dana tokom svog gostovanja u New Yorku objavljivao po jedno djelo, izuzev 23. oktobra, kada je preskočio postavljanje djela zbog policijske aktivnosti.