Zanimljivosti
7

Akcijski filmovi i trileri nas tjeraju da jedemo više?

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Da li nas gledanje napetih filmskih sadržaja čini debljima?

Jedna je stvar sigurna – sadržaj zdjele čipsa ili bilo kojih drugih grickalica će brže nestati sa vašeg stola ukoliko gledate akcijski film, triler ili neki sličan žanr napetog sadržaja.

Istraživači sa Cornell Univerziteta testirali su 94 studenata na način da su im poslužili M&M bombone, kolače, mrkvu, grožđe i pustili ih da dvadeset minuta gledaju TV. Jedna trećina studenata gledala je triler Michaela Baya, "The Island", druga trećina je gledala takl show "Charlie Rose", dok je posljednja trećina gledala "The Island", ali bez zvuka.

Ispitanici koji su gledali "The Island" pojeli su 98 posto više hrane od onih koji su gledali talk show, konzumirajući u prosjeku 354 kalorije, za razliku od gledaoca Charlie Rose, koji su pojeli 215. Čak i oni koji su gledali "The Island" bez zvuka, također su pojeli više kalorija (314) od onih koji su gledali talk show.

U čemu je fazon?

"Stimulativni programi bržeg tempa, sa mnogo kadrova vas zaista natjeraju da se uživite u sadržaj i prestanete biti svjesni toga šta i koliko jedete. Oni vas mogu natjerati da jedete više budući da ste potpuno posvećeni filmu, te ne obraćate pažnju na to šta stavljate u usta", pojašnjava dr. Aner Tal, vođa studije.

Kako biste izbjegli prejedanje i unošenje velikog broja kalorija tokom gledanja filma, istraživači preporučuju da ispred sebe stavite zdravije grickalice, te izbjegavate grickalice poput čipsa, kikirikija i sl.

Ipak, akcijski filmovi nisu jedini koji nas debljaju. Prethodne studije pokazale su kako kulinarske emisije čine da se hranimo mnogo nezdravije, te unosimo mnogo više nezdrave hrane.