magazin
3

Vlasti upozorile: Nacistički "zlatni" voz može biti miniran ili pun otrovnog materijala

Klix.ba
Poljske vlasti upozorile su lovce na blago da ne tragaju za nacističkim "zlatnim vozom" jer bi mogao biti miniran ili bi mogao imati opasne materijale. Upozorenje je izdato nakon što se pojavila informacija da voz pronađen na jugozapadu distrikta Walbrzych.

Prije sedam dana dvojica muškaraca izjavila su kako su pronašli voz koji je nestao 1945. godine, a godinama se špekulira kako je bio napunjen zlatom, oružjem i drugim dragocjenostima, te da je nestao u Drugom svjetskom ratu.

"Apelujemo na javnost da prekine tražiti voz dok službene procedure na osiguranju ne budu završene. Može sadržavati štetne supstance iz Drugog svjetskog rata, a može biti i miniran", rekao je službenik poljskog ministarstva kulture.

Dodao je kako je siguran da je voz o kojem se špekulirao decenijama i neuspješno tragalo zaista postojao. Lokacija voza kao i identitet muškarac koji su ga pronašli čuva se u tajnosti.

"Otkriće je unutar naših administrativnih granica, ali vam ne mogu reći tačno mjesto", rekao je.

Prema lokalnim pričama, voz u kojem je bilo zlata i ostalih dragocjenosti nestao je u blizini Ksiaz dvorca, tri kilometra od Walbrzycha.