Svijet
0

Poljska: Uskoro zvanična potraga za nacističkim vozom u kojem je zlato

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sljedeće sedmice u Poljskoj će početi zvanična potraga za nacističkim vozom u kojem je navodno sakriveno zlato. Do sada su postojale glasine o dva nacistička voza koji su nestali, a u kojima je skriveno zlato. Nijedan nije pronađen.

Prije nekoliko mjeseci grupa lokalnih lovaca na blago izašla je u javnost sa tvrdnjom da su na jugozapadu Poljske otkrili lokaciju za koju sumnjaju da se na njoj krije nacistički voz sa zlatom.

Zamjenik ministra kulture Piotr Zuchowski izjavio je u augustu da je više od 99 posto siguran da se na spomenutom lokalitetu nalazi nacistički voz, nakon detaljne analize skica.

Tako će od naredne sedmice na teren izaći stručnjaci koji će aparatima za mjerenje i detekciju pokušati otkriti da li se na tom mjestu nalazi voz.

Ipak, kako navode određeni poljski zvaničnici, neće biti dozvoljeno kopanje zemlje ili snimanje kamerom, već samo detektovanje uz pomoć aparata. Pretraživat će se radijus od 18 kvadratnih kilometara, gdje se pretpostavlja da se nalazi mreža tunela koje su iskopali ratni zarobljenici.

U istraživanje će biti uključeni i Piotr Koper te Andreas Richter koji su prvobitno rekli da su pronašli nacistički voz sa zlatom.

Nacisti su vozovima prevozili dragocjenosti i oružje ka Berlinu, dok su Amerikanci, Rusi i ostali saveznici napredovali ka glavnom gradu Njemačke sa zapada i istoka tokom zime i proljeća 1945. godine.