Brojni zabavni sadržaji
15

Više hiljada motociklista iz Evrope stiže u Banju Luku na Moto Fest

Piše: M. N.
Foto: M. D./Klix.ba
(Foto: M. D./Klix.ba)
U Banjoj Luci danas je otvoren jedan od najvećih regionalnih moto festivala "Moto Fest Banjaluka 2019". Očekuje se dolazak oko 20.000 motociklista i gostiju iz 22 zemlje Evrope.

Kako je rekao Siniša Praštalo, predsjednik Moto kluba "Stršljen", organizatora Moto Festa, Kastel je spreman, a Banjalučani jedva čekaju da ugoste svoje kolege i pokažu im kako su dobri domaćini.

"Potrudili smo se da dovedemo svjetska imena proizvođača motora kao što su Dukati, BMW, Yamaha i Harley Davidson. Promovisat ćemo i sigurnost saobraćaja jer je počela sezona vožnje motora, a s ciljem da vozači automobila obrate pažnju na nas. Imat ćemo i defile ulicama Banje Luke", rekao je Praštalo.

Festival je humanitarnog karaktera, a novac koji prikupe donirat će udruženje "Djeca oboljela od hemofilije". Već sutra će odnijeti električna kolica mladom Banjalučaninu koji se povrijedio i ne može hodati.

"Za zabavu smo doveli sve zvijezde Ex-Yu rock scene: Električni orgazam, Goran Bare i Majke, Atomsko sklonište (petak) i Let 3, Ju grupa i Partibrejkers (subota). Cilj nam je da Banja Luka bude mali centar bike dešavanja na Balkanu", istakao je Praštalo.

Za akrobacije na motoru u okviru "Stunt Showa" zadužen je Dejan Špoljar. Moto klubovi će odmjeriti snage u bajkerskim igrama, a bajkeri će još jednom pokazati da imaju veliko srce.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kazao je kako je BiH u "debelom" zaostatku za većim dijelom Zapadne Evrope kada je riječ o zakonskoj regulativi koja uređuje ovu oblast, edukacija motociklista i rad na unapređenju sigurnosti dvotočkaša.

"Nemamo posebnu kategoriju za mopede koje mogu voziti osobe od 14 godina, nemamo priručnike za motocikliste u kojem se navodi kako izbrati prvi motocikl, šta nam je od opreme potrebno i nemamo škole sigurne vožnje. Motociklisti su najugroženija kategorija i to je dovoljan razlog da im se posveti pažnja. S druge strane, motocikl ima niz svojih prednosti, a to je manja potrošnja goriva, zauzima manje mjesta, manje zagađuje okoliš i sloboda", rekao je Radović.

Organizator MK Stršljen, kako su istakli, pokrenuo je ovaj događaj s ciljem da se unaprijedi razvoj moto sporta i moto turizam u gradu na Vrbasu te da se kompletna ponuda i ljepote ovog prostora mnogobrojnim posjetiocima prezentuju na što kvalitetniji način.

Više informacija potražite na http://www.motofestbl.com/.