magazin
97

"Ti i tvoj Crnjak": Umjetnik iz Sarajeva pokušava saznati zašto su sve njegove bivše djevojke u crnjaku

Piše: L. Č.
(Foto: Facebook/Ti i tvoj Crnjak)
"Ti i tvoj Crnjak" je zanimljiv strip projekat sarajevskog umjetnika, čiji sadržaj postaje viralan na Facebooku.

Autor Facebook stripa "Ti i tvoj Crnjak" je umjetnik iz Sarajeva koji se predstavlja pod pseudonimom Zox, aktivistički ilustrator, dizajner i karikaturista koji se bavio vizualnom komunikacijom u toku nekoliko prvih protesta u Sarajevu 2008. godine, a crtao je i karikature za Gdjejelova.ba, te časopis Građanin.

U nepunih mjesec dana na Facebooku stranica "Ti i tvoj Crnjak" je sakupila više od 1.300 lajkova, a najveći broj osoba koje je prate su žene. Zox kaže kako mnoge njegove prijateljice hvale strip premda ne znaju ko je autor i smatraju da je u pitanju autorica, što je njemu izuzetno drago.

"Stvar je u tome da je Crnjak ustvari moj 'psihoterapeutski' rad. Naslov je 'Ti i tvoj Crnjak' a ne 'Ja i moj Crnjak' jer pokušavam odgovoriti samom sebi na pitanje zašto su sve moje bivše djevojke u crnjaku. Pokušavam da se stavim u kožu glavnog ženskog lika Asje, i izgleda da mi to uspijeva", kaže Zox.

Na upit o tome da li je našao odgovor na pitanje zašto su sve njegove bivše djevojke u "crnjaku", Zox kaže:

"Jesam. Odgovor na to pitanje je ujedno i kraj stripa."

Dodaje kako ideja uopšte nije originalna, te da postoje brojni stripovi gdje je depresija personificirana u tamnom liku u pozadini. Ipak, kako kaže, njegov Crnjak nije depresija, već naš, bosanski autohtoni crnjak, na račun kojeg se čovjek može nasmijati.

Umjesto ilustracija koje je u dosadašnjim radovima koristio, autor se odlučio za formu stripa iz razloga jer je okosnica ovog projekta zapravo jedan dugi ljubavni roman u kojem je svaka epizoda povezana, a autor već ima smišljen početak, sredinu i kraj. Otkriva kako treći lik u stripu Asjin momak tek treba da se pojavi.

"Najveći problem prvih epizoda je upravo činjenica da je crtež pomalo krut, ali kako posao napreduje, i ja se pomalo oslobađam. Osim toga, nekad davno sam se profesionalno bavio stripom i ovo za mene predstavlja vježbu da opet malo oslobodim ruku. Želja mi je i da široj publici pokušam približiti jezik stripa koji se kod nas pomalo gubi kao gramatika, zato sam se odlučio na Facebook, a ne na objavljivanje stripa u nekoj printanoj formi", kaže umjetnik.