Istraga u toku
39

Slučaj "Gabby Petito": Priča o nestaloj djevojci potresla SAD, vjeruju da ju je ubio dečko

L. K.
Gabby i Brian (Foto: Instagram)
Gabby i Brian (Foto: Instagram)
Jedanaest dana nakon što je policiji prijavljen njen nestanak Gabrielle Gabby Petito pronađena je mrtva u Wyomingu. Istragom je utvrđeno da je djevojka ubijena tokom putovanja s vjerenikom Brianom Laundrieom, koji je nestao sredinom septembra.
Ako je suditi po objavama na Instagramu, Gabby i Brian zabavljali su se od jula 2019. godine, a na prvu godišnjicu veze su se vjerili. Zatim su uselili u kuću Brianovih roditelja, gdje su ostali do juna 2021. godine, kada su odlučili krenuti na putovanje kroz Sjedinjene Američke Države (SAD).

Njih dvoje su svoja putovanja snimali i objavljivali na Instagramu i YouTubeu. Najprije su posjetili Colorado i Utah. Već početkom augusta policija je zaprimila poziv u kojem je anonimna osoba tvrdila kako je svjedočila sukobu između Gabby i Briana te kako ju je on tom prilikom udario. U izjavi je navedeno kako je Gabby pokušala pobjeći, a Brian je trčao za njom i udarao je kad god bi je uspio prestići.

Policijska patrola je uspjela pronaći i ispitati par te je uvrđeno kako ne postoji dovoljno dokaza i osnova za privođenje Briana, zbog čega su ga pustili uz upozorenje. Kompletan razgovor snimljen je kamerom policajca te je trenutno dostupan na internetu.

Par je krajem augusta (19. 8.) objavio prvi video "VAN LIFE: Beginning Our Van Life Journey" ("Život u kombiju: Početak naše životne avanture u kombiju"). U videu su predstavili prvi uvid u njihov zajednički život na cesti, a u kadrovima u kojima su snimljeni zajedno djeluju zaljubljeno i opušteno.

Već pet dana kasnije (24. 8.) Gabby je viđena kako se odjavljuje iz hotela u Salt Lake Cityju. Ovo je ujedno i posljednji put da je viđena živa. Njena majka Nicole Schmidt tvrdi kako je s kćerkom posljednji put razgovarala 25. augusta. Gabby joj je tom prilikom rekla kako Brian i ona napuštaju Utah i nastavljaju putovanje ka Wyomingu.

"Zvučala je zadovoljno i uzbuđeno zbog činjenice da nastavljaju svoje putovanje. Bila je sretna jer će nastaviti graditi svoj YouTube kanal", rekla je Schmidt za ABC News nakon kćerkinog nestanka.

Dodala je kako se Gabby tokom dvomjesečnog putovanja javljala gotovo svaki dan, ali kako je sva komunikacija naglo prekinuta krajem augusta. Istakla je kako je od kćerkinog nestanka dobila još dvije SMS poruke s njenog broja, ali s obzirom na to da u njima nije bilo fotografija ni detalja s putovanja, nije najjasnije da li ih je poslala ona ili neko drugi.

Posljednja fotografija objavljena na Gabbynom Instagramu postavljena je 25. augusta, ali na njoj nije označena lokacija. Nedugo nakon njenog nestanka policija je putem Twittera zatražila pomoć javnosti. U obraćanju javnosti naveli su kako traže bilo kakve informacije o Gabby, Brianu ili njihovom vozilu.

Nestanak djevojke pokrenuo je lavinu reakcija na internetu. Korisnici različitih platformi počeli su iznositi svoje priče o paru, pa je tako korisnica Nina Celie Angelo na Instagramu napisala kako je 27. augusta svjedočila "eksplozivnoj svađi" Briana i Gabby u Wyomingu.

S druge strane, korisnica TikToka Miranda Baker tvrdi kako su ona i njen dečko vozili Briana kroz Nacionalni park Grant Teton 29. augusta. Dodala je kako im je Brian ispričao kako već nekoliko dana kampuje sam, dok njegova djevojka Gabby uređuje društvene mreže iz kombija.

"Kada je odlazio, zahvalio se i rekao da žuri na drugu stranu ulice, gdje planira potražiti nekoga ko će ga moći prevesti dalje. Međutim, kad smo se okrenuli i potražili ga za 10-15 sekundi - u potpunosti je nestao", ispričala je Baker.

Već 1. septembra Brian se vratio na Floridu u Gabbynom bijelom kombiju - ali bez nje. Policija je na kratkoj konferenciji za medije istakla: "Dvije osobe su otišle na putovanje, jedna se vratila i ne želi da sarađuje".

Nakon što je porodica Pepito objavila saopćenje u kojem moli porodicu Laundrie za saradnju, medijima se obratila Brianova sestra Cassie, koja je istakla kako se cijela njena porodica nada da će se Gabby živa i zdrava vratiti kući.

"Nadamo se da će se vratiti kući živa i zdrava. Znači mi kao sestra i moja djeca je vole. Sve što želim jeste da se živa i zdrava vrati kući i da sve ovo bude obični nesporazum", rekla je.

Brian je trenutno jedini osumnjičeni u istrazi. Nedugo nakon što je njegova sestra dala izjavu za medije, 23-godišnjak se s ruksakom zaputio na planinarenje. Posljednji put je viđen 17. septembra, a do tada je odbijao sarađivati s policijom i dati izjavu za medije. Trenutno ga traži više od 50 policajaca, FBI agenti, dronovi i policijski psi.

Gabbyjino tijelo pronađeno je 19. septembra te je utvrđeno da je ubijena. Pored već aktivne potrage za Brianom, policija je naknadno izdala i nalog za njegovo hapšenje.

Još od saopćenja u kojem je navedeno da je Gabby nestala, na društvenim mrežama traje aktivna "istraga" u kojoj korisnici različitih platformi analiziraju objave, videa i poruke nestalog para.

Uvjereni da je Brian ubio Gabby, ostavljaju komentare u kojima ga optužuju i pozivaju da se preda policiji. Osim toga, sva svoja otkrića aktivno dijele jedni s drugima kako bi što prije pomogli policiji da zaključi slučaj.