magazin
259

Slavni arhitekta pokazao šta misli o modernoj arhitekturi

Klix.ba
Frank Gehry (Foto: EPA)
Frank Gehry (Foto: EPA)
Nesvakidašnji odgovor na pitanje o modernoj arhitekturi dao je Frank Gehry, nagrađivani kanadsko-američki arhitekta iz Los Angelesa. On je španskom novinaru koji mu je postavio to pitanje podigao srednji prst.
Frank Gehry (Foto: EPA)
Frank Gehry (Foto: EPA)

Arhitekta muzeja Guggenheim je time jasno dao do znanja da nema visoko mišljenje o današnjoj gradnji. Zapravo, kasnije je objasnio, 98 posto modernih građevina smatra "sr**em".

Ovi komentari su uslijedili na sugestije novinara da su njegove zgrade "upadljive" i na pitanje mogu li "amblematske građevine" zadržati svoj status u modernim gradovima.

Kao znak prezira prije davanja odgovora Gehry je sa podijuma prvo pokazao srednji prst, a onda je progovorio: "Dopustite da vam kažem jedno. U svijetu u kojem sada živimo 98 posto svega što je izgrađeno i dizajnirano je čisto sr**e. Nema osjećaja za dizajn, niti poštovanja prema čovječanstvu ili bilo čemu drugom. To su proklete zgrade i to je sve".

Gehry je poručio da se s vremena na vrijeme pojave manje grupe ljudi koje imaju nešto posebno, ali da je takvih veoma malo i zamolio: "Ali dragi Bože, ostavite nas na miru!".

"Mi smo posvećeni svom poslu. Ja ne tražim poslove, nemam publicistu, ne čekam da me neko nazove. Radim s klijentima koji poštuju umjetnost arhitekture. Zbog toga molim vas da me više ne pitate tako glupa pitanja", završio je ovaj arhitekta.

Komentar je dao gostujući u španskom gradu Oviedu, gdje je kasnije od kralja Felipea dobio nagradu Princ od Asturije. Kasnije je izvinio novinarima, kriveći za svoje raspoloženje posljedice letenja avionom i rekavši da su ga novinari "uhvatili u pogrešnom trenutku", prenosi Independent.

Gehry je jedan od najvažnijih arhitekata moderne ere, a nekoliko njegovih građevina, uključujući i njegovu kuću, postale su turističke atrakcije. Njegovi zaštitni znakovi su krive linije i nadstrešnice, a slavu je stekao osmišljavanjem muzej Guggenheim u Bilbaou.