Kultura
18

Izložba o svjetlu: Abu Dhabi nakratko otvara vrata muzeja koji će biti otvoren 2017.

Klix.ba
(Foto: AFP)
Golfski emirat Abu Dhabi omogućio je posjetiocima da kratko zavire u Guggenheim muzej koji se treba otvoriti 2017. godine.

Ljubitelji moderne umjetnosti imali su u nedjelju priliku vidjeti 19 od planiranih 200 djela u muzeju kojeg je dizajnirao američki arhitekta Frank Gehry. Abu Dhabijev Guggenheim muzej bit će veći od onih u New Yorku, Berlinu, Bilbaou, Las Vegasu i Veneciji, prenosi AFP.

Izložba "Gledanje kroz svjetlo: Izbor iz kolekcije Guggenheim Abu Dhabi" predstavlja radove 19 međunarodnih umjetnika od 1960-ih godina do danas, a istražuju temu svjetlosti.

Bit će prikazana djela savremenih umjetnika iz SAD-a, Evrope i Bliskog istoka, a među njima su Larry Bell, Dan Flavin, Robert Irwin, Douglas Wheeler i Keith Sonnier.

Među djelima koji će biti prodavani na aukciji su ona njemačkog umjetnika Otta Pienea, te japanske avangardne umjetnice Yayoie Kusame.

"Ova grupa djela osvjetljava kreativnu viziju budućeg muzeja, nudi prvi pogled na ono što dolazi i predstavlja značajnu prekretnicu u razvoju novog muzeja", poručili su organizatori u saopštenju za javnost.

Abu Dhabi ima cilj postati lider u svijetu likovne umjetnosti, te su prošlog mjeseca najavili predstavljanje remek-djela Leonarda da Vincija i Vincenta van Gogha, kao i drugih 300 radova.