Mnogima nije jasno
50

Stručnjaci pokušali objasniti zašto je Taylor Swift toliko popularna

D. J.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brojni se pitaju zašto je Taylor Swift toliko popularna, a njezina muzika ne samo da je prikupila više od 26 milijardi streamova na Spotifyu te na Instagramu ima više od 281 miliona pratitelja, već je u posljednje vrijeme postala još popularnija kao djevojka igrača Kansas City Chiefsa Travisa Kelcea.

Stručnjaci kažu da je jedan od glavnih čimbenika njezine popularnosti taj što je Taylor posvuda, a što je više slušamo i gledamo, automatski nam se više sviđa.

Ovaj psihološki fenomen je poznat kao 'učinak pretjerane izloženosti' koji je prošao mnoga istraživanja, uključujući i televizijske reklame koje su se konstantno ponavljale, a zaključak tog istraživanja bio je da je publika više preferirala reklame kojima smo stalno izloženi.

U istraživanju objavljenom u "PLOS One" su sudionici bili podvrgnuti određenim testovima kako bi otkrili na koju vrstu muzike najviše reagiraju.

Znanstvenici su otkrili da je kod ljudi koji su slušali muziku koja im je poznata, bila veća vjerojatnost da će im se prije upaliti centar za zadovoljstvo u mozgu nego kod onih koji su tu pjesmu čuli prvi put.

Još jedan razlog popularnosti 34-godišnjakinje je taj što su njezine pjesme jedinstveno zarazne.

Studija Američkog psihološkog društva iz 2017. je otkrila da zarazne pjesme uključuju "melodične prijelomne točke".

Dr. Cynthia Gordon i profesorica lingvistike na Univerzitetu Georgetown je rekla u postu na univerzitetskom blogu da je Taylorina popularnost počela objavom njezina debitantskog albuma iz 2007.

"Mlada je, ali ima poprilično bogatu karijeru pa se njen glas daleko čuje", rekla je.

Stručnjakinja za ljubavne odnose, dr. Melissa A Fabello, je za Daily Mail rekla da nije iznenađujuće što se obožavatelji poistovjećuju s Taylorinom muzikom jer su njezine pjesme emotivne.

"Ono u čemu je Taylor Swift fantastična jest stvaranje narativnog svijeta – onog koji istražuje mnoge aspekte ljudskog života, uključujući strahove od napuštanja", rekla je.

Dr. Gordon je naglasio da za neke njezine pjesme nije potreban sluh te je ukazao na Taylorin hit "Shake It Off" koji uzvraća udarac hejterima i otresa se na negativne kritike.

"Ona zna sebe ne shvaćati ozbiljno te može biti i šaljiva. Mislim da mnogi ljudi, uključujući i mene, to cijene", rekao je, a većina se stručnjaka složila s tim da je veliki razlog njezine popularnosti taj što je mnogima uzor.

"Ona je izvrstan primjer nekoga ko se drži svojih uvjerenja i pokazuje svojim fanovima da mogu postići svoje ciljeve, kakvi god oni bili", zaključuju stručnjaci.