In memoriam
49

Producent Muradif Brkić je otkrio Dinu Merlina: "Ti ćeš biti velika zvijezda"

N. C.
Muradif Brkić i Dino Merlin
Muradif Brkić i Dino Merlin
Bh. muzički producent Muradif Brkić zaslužan je za karijere brojnih na muzičkoj sceni među kojima je i legendarni Dino Merlin.

Sarajevski čarobnjak je o Muradifu govorio u biografskom dokumentarnom filmu "Sredinom".

On se u filmu prisjetio da nijedna diskografska kuća nije vidjela u njemu neki potencijal, ali da je Muradif odmah rekao da će biti velika zvijezda.

"Ja sam zbilja htio pisati pjesme i živjeti od tih pjesama, praviti velike koncerte i živjeti u porstoriji života u kojoj sam sada. Onda sam sve činio da snimim tu prvu ploču. Uglavnom sam skupio neki novac i u jednom privatnom sarajevskom studiju snimili smo prve tri-četiri pjesme, ali to nije bilo dovoljno za album. Nijedna diskografska kuća tada nije vidjela u meni neki potencijal", naveo je.

(Screenshot: YouTube)
(Screenshot: YouTube)

Bh. kantautor se u biografskom filmu emotivno prisjetio trenutaka koji su zauvijek promijenili njegov život, a u kojima je glavni akter bio upravo producent Brkić.

"Međutim, bio je jedan izvanredan čovjek, u pravom smislu producent, bivši muž Hanke Paldum Muradif Brkić, koji je došao u studio u Skenderiju i slušao kako Brano Likić, koji je vlasnik studija, miksa pjesmu 'Vremena su kokuzna, a ti si baksuzna' itd. Kad miksaš tada u analognom svijetu to se stalno ponavlja. I Mufta je onako u kožnom mantilu, on je tip Humphrey Bogarta, pitao: 'Brane, ko ovo pjeva?' Brano je pokazao ovako jer sam ja sjedio iza. On je izašao i rekao: 'Kako se zoveš?' Ja onako zatečen, jer je Mufta bio vrlo poznat u tom svijetu show businessa, kazao: 'Dino'. Pitao je: 'Ko je pisao ovu pjesmu?' Pa, reko', ja. 'I muziku i tekst?'. Rekoh: 'Da'. Kaže: 'Dođi sa mnom' I mi u njegov auto. I dođemo ovdje kod 'Pivare' gdje su stanovali. Otvori vrata Muradif i kaže: 'Hanka…' Silazi Hanka, koja je tada bila velika zvijezda, Merlin Monro, izrazito lijepa žena, s viklerima, kaže ti ćeš biti velika zvijezda. Štampat ćemo ti 50.000 prvi tiraž 'Kokuznih vremena'. Na putu od Skenderije do pivare moj se život promijenio", kazao je.

Merlinovo prisjećanje na Muradifa Brkića možete pogledati od 8:31 minute u filmu "Sredina".

Podsjećamo, jučer je u 76. godini preminuo Muradif Brkić, bh. muzički producent i nekadašnji direktor Sarajevo-diska, nakon teške bolesti.

Muradif je prije pet godina preživo težak moždani udar zbog kojeg mu je bio oduzet govor, ali i sposobnost pokreta ruke i noge desne strane. Za njegov oporavak šanse su bile skoro pa nikakve, a bio je dugotrajan i težak.

Vezani članci