Los Angeles
0

Preminula Gloria Stuart, zvijezda filma "Titanic"

Sarajevo-x.com
Gloria Stuart (Foto: AP)
Gloria Stuart (Foto: AP)
Holivudska glumica Gloria Stuart, koja je u filmu "Titanic" glumila Rose Calvert, preminula je u 100. godini života, nakon višegodišnje borbe s rakom pluća.

Gloria Stuart, diva koja je 1930-ih godina važila za jednu od najprivlačnijih glumica u Hollywoodu, preminula je u svom domu u Los Angelesu, potvrdila je njena kćerka Sylvia Thompson.

Stuart se u periodu između tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća pojavljivala u brojnim filmovima, i iako je njena karijera išla uzlaznom putanjom, ona je 1946. godine odlučila da napusti glumu.

Vjerovatno se nikada ne bi ni vratila na filmska platna, da joj James Cameron nije ponudio ulogu u najvećem filmu svih vremena - "Titanicu".

Stuart je glumila 101-godišnju Rose Calvert, ženu koja je preživjela katastrofu Titanica, dok je mlađu Rose Calvert glumila Kate Winslet.

Mnogi ljudi, koji su pogledali taj film, vjerovali su da je Gloria Stuart uistinu Rose Calvert.

Upravo za ulogu u "Titanicu" Stuart je nominovana za Oscara, te je postala najstarija nominovana glumica ikad.

"Ona nije vjerovala u bolest. Nije obraćala pažnju na to. Imala je divan život, uprkos svemu", kazala je Thompson, kćerka glumice.

"Jako mi je žao što čujem da smo izgubili tako divnu ženu… Blagoslovljena sam što sam je poznavala i imala čast da glumim s njom. Sako ko je imao priliku da provede vrijeme s njom zna da je ona bila izvrsna osoba iz koje je zračila dobrota. Nedostajat će mi", kazala je slavna glumica Kate Winslet, prenosi "Daily Telegraph".