Skijanje se brzo uči
62

Poznati na skijanju: Bebek se prisjetio drvenih skija, Isović spremio kofere

E. Sk.
I ove godine u zimskim sportovima uživat će brojne poznate ličnosti, kako iz BiH, tako i iz regiona. Zimskoj sezoni mnogi su se obradovali upravo zato jer s nestrpljenjem čekaju da se zapute na snježne padine okolnih skijališta.

Omiljena odredišta mnogima su skijališta u Austriji i Italiji, dok veliki broj njih rado skija i na bh. planinama. Francuska iako daleka, mnogima je prvi i jedini izbor zbog najljepših staza. Jedan od njih je strastveni ljubitelj skijanja, bh. kompozitor Amil Lojo koji godinama skija u Francuskoj.

"U martu planiram u Francusku na skijanje s prijateljima, a do tada ću skijati na Jahorini i Bjelašnici. Prvi put sam na skije stao kada sam imao osam godina, ali sam od 1992. do 2003. godine napravio pauzu. Skijanje nije kao vožnja bicikla, kad jednom naučiš da znaš, to se zaboravi. Stoga sam nakon pauze otišao na vrh Jahorine, s kojeg sam se jedva spustio. Bilo je lomova, moram priznati, ali malo se promijenio i način skijanja", priznaje Lojo.

Na pitanje koliko treba vremena da se svlada skijanje, Lojo kaže da je sve to indvidualno, ali da je osjećaj i adrenalin nezamjenjiv.

"Moj sin Dani je naučio skijati u roku sedam dana, već osmi dan je sa mnom išao na skijanje. Mislim da je ipak lakše djeci da to svladaju. Nema ništa ljepše od toga. Osjećaj je poseban, najbolji ispušni ventil od stresa. Dok skijaš, isključiš se od realnog svijeta, pozitivno utječe na psihu planina, snijeg i sunce na psihu", govori Lojo.

Legendarni roker Željko Bebek cijelu zimu s porodicom planira provesti na Kupresu, a njihova nezaobilazna destinacija će biti, kaže nam, i Bjelašnica.

"Na Kupresu imam vikendicu i tamo ću cijeli odmor skijati. Tradicionalno, svoje zimovanje završit ću na Bjelašnici. Skijati sam počeo prvi put u još osnovnoj školi kad sam dobio drvenjake koji su se tada koristili umjesto skija. To nije bila praktična oprema, ali je u to vrijeme bila jedina moguća. To su bile kao drvene skije, obučemo džempere, dobar šal, kapa, vunene rukavice i nema zime. Prenio sam tu ljubav i na djecu, sjajno skijaju. Ponekad smo skijali i u inozemstvu, u Austriji i Italiji, ali smo shvatili da su ipak bolje staze na Kupresu", kazao nam je Bebek koji je trenutno na koncertnoj turneji po Hrvatskoj.

Solidna skijašica je i hrvatska glumica Mila Elegović, koja se posljednjih godina ipak drži dalje od skija, kako se ne bi povrijedila.

"Jako volim skijati, ali moram priznati da ne skijam već nekoliko godina jer moram čuvati noge zbog baleta, ne smijem se povrijediti zbog plesnih nastupa. Tata me naučio skijati još na Plitvičkim jezerima. Mada najviše volim skijati na Kranjskoj Gori, velika želja mi je Bjelašnica", priznaje Elegović.

Muzička bh. zvijezda Dino Merlin već godinama uživa u snježnim radostima u Italiji. Za razliku od njega, istaknuti bh. scenarista Feđa Isović ipak bira skijati na bh. planinama.

"Na Jahorini skijam svake godine. Već bih tamo i skijao, spremio sam i kofer, ali me gripa spriječila. Čim se riješim gripe, idem odmah na Jahorinu. Kad sam naučio hodati, tad sam i skijao, kao mali sam se takmičio. Generalno volim sport, ali zimu posvetim snijegu, to me relaksira, dok sam ljeti na Mediteranu", kaže nam Isović.

Bez adrenalina ne može ni hrvatski pjevač Sandi Cenov koji je također jedan od onih koji svaku zimu provede na skijama. Njegov izbor je uglavnom čarobni ambijent austrijskog Sonnleitena, popularno skijalište Nassfeld Gerlitzen u Austriji, tu će tradicionalno skijati, a na skijama je od 11. godine.