"Moje tijelo, moj izbor"
108

Kćerka Billa Gatesa pozirala u bikiniju kako bi izrazila bunt protiv zabrane abortusa

I. S.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Phoebe Gates, kćerka Billa Gatesa, objavila je fotografiju na kojoj pozira u bikiniju u sklopu kampanje "Moje tijelo, moj izbor" (My Body, My Choice") protiv mogućeg uvođenja zabrane abortusa u Sjedinjenim Američkim Državama.
"Ne stidim se svog tijela. Govorim vam da ne biste trebali uvoditi bilo kakve zabrane. Svaka osoba zaslužuje imati pristup zdravstvenoj zaštiti, odnosno njezi seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Vrhvovni sud se trenutno sprema da ukine pravo na abortus. Pridružite se meni i milionima drugih žena u našoj borbi za osnovno ljudsko pravo", napisala je Phoebe. Također je objavila mapu 26 država koje će zabraniti ženama da idu na abortus ukoliko presuda Roe versus Wade iz 1973. godine bude ukinuta.

Pratitelji mogu pronaći i linkove putem kojih mogu pružiti pomoć organizaciji Planirano roditeljstvo (Planned parenthood je, između ostalog, nadležna za planiranje porodice i izvršavanje abortusa) i drugim nezavisnim klinikama.

Podsjećamo, Phoebe nije prva američka javna ličnost koja je izrazila svoj bunt. Prošlog mjeseca je pjevačica Phoebe Bridgers objavila da je išla na abortus i pružila podršku svim ženama koje planiraju uraditi isto.