Prijatelj ruskog lidera
35

Gerard Depardieu poručio da ruski narod nije odgovoran za Putinove neprihvatljive ispade

N. O.
Gerard Depardieu i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Gerard Depardieu i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Francuski glumac Gerard Depardieu koji je još 2013. dobio rusko državljanstvo u četvrtak je osudio "lude, neprihvatljive ekscese" Vladimira Putina u Ukrajini.
"Ruski narod nije odgovoran za lude, neprihvatljive ekscese svojih lidera poput Vladimira Putina", rekao je glumac koji je u prošlosti hvalio ruskog lidera, u izjavi za AFP.

Depardieu bio je filmska zvijezda u Francuskoj prije nego što ga je film "Green Card" Petera Weira iz 1990. također učinio i holivudskom, a 2013. napustio je Francusku i preuzeo rusko državljanstvo u znak protesta zbog predloženog povećanja poreza za bogate u svojoj domovini.

On je također optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje mlade francuske glumice u svom domu u Parizu 2018. godine, a optužbu je nazvao "neosnovanom".

Depardieu postao je Putinov prijatelj, ali je bio protiv rata u Ukrajini i pozvao na pregovore samo nekoliko dana nakon što je ruska invazija počela prošlog mjeseca.

"Rusija i Ukrajina su oduvijek bile bratske zemlje", rekao je tada za AFP te poručio: "Zaustavite oružje i pregovarajte".

Glumac je u četvrtak rekao da će sav prihod od tri koncerta u Parizu od petka dati "ukrajinskim žrtvama ovog tragičnog bratoubilačkog rata".

Otkako je dobio rusko državljanstvo, Depardieu je često hvalio zemlju, nazivajući je "velikom demokratijom" i hvaleći Putina, kojeg je poredio sa pokojnim papom Ivanom Pavaom II.