Intervju za AFP
146

Bregović: Sarajevo je metafora za multikulturalni način života koji se raspadne zbog vjerskog sukoba

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Za balkansku zvijezdu Gorana Bregovića njegovo rodno Sarajevo je više od grada. To je, kako je kazao u razgovoru za AFP, metafora za multikulturalni način života koji se može raspasti zbog vjerskog sukoba.

"Ono što danas vidimo u Evropi najprije smo vidjeli u Sarajevu. Onaj ko vam je jedan dan dobar komšija, sljedeći dan puca u vas zato što ste druge vjere. Sarajevo je uvijek bilo moja prva metafora. Danas to nije samo ime grada, ono je metafora našeg vremena", rekao je Bregović.

Upravo je svoj novi album "Tri pisma iz Sarajeva" posvetio svom rodnom gradu.

Sa svojim Orkestrom za vjenčanja i sahrane, poznatom po spajanju rocka, romske muzike i folka, ove godine nastupit će na 130 pozornica.

"Ja nisam neko ko pravi video za YouTube ili TV. Ja sam staromodan, putujem cijelim svijetom da bih predstavio svoj album", kazao je Bregović.

Na njegovom novom albumu gostuju izraelski muzičari Asaf Avida i Riff Cohen, alžirska punk ikona Rachid Taha i španski pjevač Bebe. Na albumu se nalaze i tri numere za violinu i orkestar.

"I violina je u mojim pjesmama svojevrsna metafora. Svira se na tri različita načina, onako kako je sviraju kršćani, židovi i muslimani", objasnio je Bregović.

U najavi za svoj novi album Bregović koristi dokumentarni videosnimak iz 1991. godine u kojem sjedi usred Sarajeva i govori o muzici koja dolazi iz crkava, katedrala i džamija te zaključuje da bi bilo šteta da se to izgubi.

"Ovaj video sam snimio godinu dana prije rata. Tužno je vidjeti mladića koji o tome govori, a radim to isto i sa 67 godina. Više od 20 godina kasnije ponavljam istu stvar u 'Tri pisma iz Sarajeva'. To je sizifovski posao", rekao je Bregović.

Kada je počeo rat, ispričao je Bregović, nije mogao zauzeti stranu.

"Moj otac je katolik, majka mi je pravoslavka, a moja supruga je muslimanka. Nisam mogao mrziti nikoga, bio sam tužan zbog svih", kazao je muzičar.

AFP piše da multikulturalnog Sarajeva više nema jer su Srbi otišli u istočne dijelove, a mnogi Hrvati se nikada nisu vratili, dok Židova ima tek nekoliko stotina.

"Teško je shvatiti da nas historija ne može ništa naučiti i da svakih 50 godina ponavljamo rat. Djed i otac su mi bili vojnici, srećom, ja sam na početku rata bio u Parizu", kazao je Bregović.

Kada nije na turnejama, Bregović živi na relaciji Beograd - Sarajevo - Pariz, a svoju ljubav prema Balkanu naziva teškom ljubavlju. Ipak, ne krije da je sretan što njegove kćerke imaju francusko državljanstvo i što žive u "normalnoj zemlji" s "normlanim patriotizmom" gdje nije potrebno ići u rat i stvarati žrtve. Domoljublje na Balkanu, zaključuje, ne zahtijeva previše, potrebni su samo vojnici.