Sarajevo dobilo najveći mural Davida Bowieja na svijetu

Sarajevo dobilo najveći mural Davida Bowieja na svijetu
1.015
Klix.ba
28.5.2016. u 20:15
118
komentara
1k

dijeljenja
1/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
13/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
14/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
15/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
16/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U Sarajevu je danas otkriven mural Davida Bowieja. Njegova površina je 13 sa 10,5 metara, što ga trenutno čini najvećim muralom sa likom Davida Bowieja na planeti.
Mural se nalazi u Kampusu Univerziteta u Sarajevu (bivša kasarna Maršal Tito), na jednom od neiskorištenih zidova. Na tom se prostoru održava i Festival ulične umjetnosti.

Crvenu vrpcu je presjekao Matthew Lawson iz britanske ambasade, a pored otkrivanja murala Team Bowie Sarajevo pripremio je zanimljiv popratni sadržaj.

Na lokaciji murala izložene su fotografije procesa izrade, a posjetioci su imali priliku besplatno na svojoj odjeći dobiti "stencile" sa likom Davida Bowiea, kao i crtati na zidu ispred murala i sve to uz Bowievu muziku.

"Želimo da na ovaj dan odamo počast jednom velikom svjetskom umjetniku i da pokažemo da je Sarajevo sposobno ne samo da učestvuje u svjetskim umjetničkim trendovima već da je sposobno da predvodi", kažu iz tima i dodaju kako su zadovoljni odzivom ljudi.

Tim okupljen oko projekta čine Vedad Trbonja - idejni pokretač, Enis Čišić - autor crteža, Zoran Herceg - grafički dizajner i majstor zidnog slikarstva koji je prenio crtež na zid arhitekta Mensur Demir te Aleksandar Brezar i Adnan Čomor. Momci kažu kako ih je okupila i spojila ideja odavanja počasti jednom od najvećih umjetnika koji je preminuo prije nego je iko od njih uspio otići na njegov koncert i gledati ga uživo.

David Bowie je bio britanski rock muzičar, kompozitor, muzički producent, aranžer i glumac. Muzički je bio aktivan punih pet desetljeća i vječno sklon mijenjanju muzičkog stila i imidža te poznat upravo po svojim inovacijama i kameleonskom pristupu umjetnosti. Preminuo je 10. januara 2016. godine.
Prijavi grešku


Komentari (118)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...