magazin
45

"Public nudity": Izložba umjetnice Emine Huskić u galeriji Zvono

Klix.ba
U utorak, 26. maja s početkom u 21 sat u galeriji Zvono će biti otvorena izložba "Public nudity" umjetnice Emine Huskić.

Umjetnica u svom radu istražuje ljudsko tijelo, odnosno njegovo poimanje u odnosu na druge materije i stvari koje ga okružuju. Tijelo je ono što predstavlja ljudsku oblikovnost, pa sa body artom, istraživanjem govora tijela i svim tjelesnim pojavama sagledava fenomenen "ljudskosti", tjelesnosti, postojanja, nečeg što je svima nama dato u odnosu na stvarnost, kao i prirodne i artificijelne pojavnosti.

''U radu sa body art grupom Color Crew, koristili smo tijelo kao hodajuće platno o kao medij koji nije nužno u galeriji, te koji izlazi iz galerijskog prostora i susreće se sa širim dijapazonom publike, približavajući im na taj naćin umjetnost i van galerijskog prostora'', kaže autorica.

"Public nudity" je svojevrsna kritika na rad fotografa i dizajnera koji ogoljavaju ljudsko tijelo u cilju bolje prodaje magazina i datog proizvoda koji reklamiraju i time stvaraju cijele skupine ljudi željnih da budu kao "lica s naslovnica". Iskruživanjem materijalnog (odjeće, modnih dodataka), Emina Huskić ostavlja potpuno ogoljeno ljudsko tijelo, bez proizvoda zbog kojih su ti modeli na stranama magazina.

''Birala sam magazine koji su dostupni omladini i djeci i koji se nalaze na svakom koraku, svuda oko nas. Interesantno je to kako se pojam boje kože mijenja od osobe do osobe, a u mnogim slučajevima i od stranice do stranice, te kako neki modeli koji se opetovano pojavljuju na radu, ne sliče sebi, ni po facijalnoj ekspresiji ni po boji kože,'' kaže Emina Huskić.

Emina Huskić je završila grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Članica je prve profesionalne bodypaint grupe u BiH Color Crew i osnivačica modnog brenda Roza Koza.