Obilaze spomen-bistu
34

Priča o neustrašivom Valteru Periću i danas osvaja Kineze

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Spomen bistu Vladimira Valtera Perića nedaleko od mosta Skenderija u Sarajevu svakodnevno obilaze brojni turisti, a među njima nerijetko su Kinezi koje smo i danas zatekli pored lika legendarnog vođe sarajevskog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu.

Fotografišući spomen bistu, Kinezi, ali i turisti širom svijeta, izgovaraju Valterovo ime. Mnogima su dobro poznati njegovi lik i djelo, dok se drugi rado zaustave da saslušaju priču o nesutrašivom vođi otpora.

Tako legenda o Valteru koji je poginuo u završnim borbama za oslobađanje Sarajeva putuje širom svijeta.

Iz Historijskog muzeja BiH prošle godine potekla je priča kako su Kinezi jako zainteresovani za Perića, kao historijsku ličnost. Navodno su često posjećivali ovu instituciju kulture u potrazi za njegovim ličnim predmetima.

Upoznavši se sa pričom o Periću, mnogi se odluče pogledati i film "Valter brani Sarajevo", ostvarenje reditelja Hajrudina Šibe Krvavca iz 1972. koje važi za jedan od najomiljenijih partizanskih filmova.

Hajrudin je, priča se, bio jedan od onih reditelja koji su znali pogoditi puls inostrane publike. Tako su partizanski filmovi za Kineze bili pojam uspješne antifašističke kinematografije. Tome svjedoči i spektakularni doček kojeg su Kinezi u Pekingu godinama unazad priredili hrvatskom glumcu Relji Bašiću, jednom od glumaca iz poznatog filma o Periću.

Podsjećamo, Perić je od ljeta 1943. bio na čelu tajne mreže sarajevskih antifašista koja je u okupiranom Sarajevu izvela brojne sabotaže i napade na njemačke i ustaške snage. On je poginuo dok je sa grupom dobrovoljaca branio Električnu centralu koju su ustaše tokom povlačenja željele uništiti.

Sahranjen je u Spomen-parku Vraca, a narodnim herojem Jugoslavije proglašen je 24. jula 1953. godine.