Psi i mačke
142

Od poboljšanja imuniteta do smanjenja stresa: Svi zdravstveni benefiti koje nose kućni ljubimci

Klix.ba
Brojna svjetska istraživanja pokazuju benefite koje nose kućni ljubimci. Koristi za vlasnike su višestruke, od poboljšanja imuniteta do smanjenja stresa.
  • Kućni ljubimci smanjuju stres i anksioznost. Brojni ljekari svojim pacijentima nerijetko preporučuju da nabave kućnog ljubimca kako bi smanjili stres. Ljubimci utječu na pokretanje hormona koji smanjuje stres oksitocina, a istovremeno smanjuju proizvodnju kortizola koji izaziva stres. Interakcija sa životinjama također ima veliki utjecaj tokom razvoja djeteta.

  • Kućni ljubimci mogu osjetiti neke zdravstvene tegobe kod svog vlasnika, odnosno čulom mirisa mogu otkriti neke sitne promjene u ljudskom tijelu. Psi i mačke osjećaju probleme i upozoravaju svoje vlasnike promjenom ponašanja, što može dovesti do ranije detekcije nekih bolesti.

  • Brojni terapijski postupci provode se sa životinjama koje pružaju udobnost i ugodno su društvo. Tako životinje često učestvuju u programima rehabilitacije ratnih veterana, liječenja posttraumatskog poremećaja i slično. U smirivanju stresa naročito su korisni psi.

  • Životinje također pomažu u snižavanju krvnog pritiska, a slično vrijedi i za mačke.

  • Kućni ljubimci pomažu nam da budemo aktivni i da češće pronalazimo vrijeme za šetnju.

Psi i mačke kao kućni ljubimci smanjuju rizik od razvoja bolesti poput raka, raznih alergija ili bolesti srca. Naučnici s Univerziteta u Califoniji, San Franciscu i Univerzitetu Stanford otkrili su da kućni ljubimci jačaju imunološki sistem.