"Šutnja nije opcija"
0

Više od 600 muzičara uputilo otvoreno pismo u znak podrške Palestini

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Više od 600 muzičara, uključujući članove bendova The Roots i Arcade Fire, potpisali su i objavili otvoreno pismo u znak podrške Palestini usljed nedavne eskalacije sukoba.

Grupa koja se naziva "Musicians For Palestine" (Muzičari za Palestinu), objavila je pismo u četvrtak, manje od sedam dana nakon što su Izrael i Hamas pristali na prekid vatre kojim je okončano 11 dana napada u kojima su stradale stotine ljudi, uglavnom Palestinaca.

"Danas razgovaramo zajedno i tražimo pravdu, dostojanstvo i pravo na samoopredeljenje za palestinski narod i sve koji se bore protiv kolonijalnog oduzimanja vlasništva i nasilja širom planete", navodi se u pismu.

Među potpisnicima su Black Thought i Questlove of the Roots, Cypress Hill, Julian Casablancas iz The Strokesa, Royce Da 5'9", Sarah Neufeld iz Arcade Fire, Run the Jewels, Noname, Serj Tankian iz System of a Down, Fred Wreck , A-Trak, Rage Against the Machine, Patti Smith, Chromeo, Thurston Moore iz Sonic Youtha, Talib Kweli i Roger Waters iz Pink Floyda.

Palestinski i izraelski umjetnici - uključujući Sama Abdulhadija i Ohala Grietzera - također su potpisali pismo.

Tenzije su prerasle u nasilje početkom ovog mjeseca zbog deložacije nekih palestinskih porodica iz njihovih domova u istočnom Jerusalemu.

U svom pismu "Musicians For Palestine" rekli su da "šutnja nije opcija" i pozvali kolege da svoja imena dodaju na listu.

"Pozivamo vas da nam se pridružite sa svojim imenom u odbijanju nastupa u izraelskim saučesničkim kulturnim institucijama i čvrstom podrškom palestinskom narodu i njegovom ljudskom pravu na suverenitet i slobodu", piše u pismu.