Muzika
2

Turci ne žele Eurosong, pokreću Turkoviziju

Klix.ba
Uprkos velikim uspjesima na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope, i to dugi niz godina, Turska je prošle godine odlučila da ne učestvuje na Eurosongu. Neće se takmičiti ni 2014. godine već će pokrenuti svoj show - Turkoviziju, u kojem će ućestvovati blizu 20 zemalja koje su historijski ili kulturološki povezane sa Turskom. Navodno, i BiH bi mogla biti među pozvanim zemljama.

Turska javna televizija TRT odlučila je isprobati isti recept koji godinama koristi Eurosong, najelitnije evropsko takmičenje za najbolju pjesmu - mnoštvo pjesama, zabave, kostima, takmičenje, glasanje...

Riječ je o projektu koji je vrlo sličan Eurosongu, a ideja za osnivanje Turkovizije nastala je nakon što se Turska odlučila povući sa prestižnog evropskog takmičenja za najbolju pjesmu Evrope, jer se nisu slagali sa načinom na koji se glasa te sistemom prema kojem "četiri velike zemlje" idu direktno u finale.

Kako je planirano, na Turkoviziji će učestvovati 20 zemalja među kojima su autonomne regije i pokrajine, poput Republike Tataristan u Rusiji ili Republike Krim koja pripada Ukrajini. Svoje učešće potvrdio je Azerbejdžan, a bit će pozvani Sjeverni Kipar, Kazahstan, Kirgistan, a špekuliše se da bi mogla biti pozvana i Bosna i Hercegovina.

Polufinale Turkovizije planirano je 19. i 21. decembra, dok će veliko finale biti održano 23. decembra u Eskišehiru.

Spomenimo da festival Turkovizija postoji već duži niz godina. Pravo učešća na festivalu imaju samo pjesme napisane na turskom jeziku, jer cilj festivala jeste proširiti utjecaj turskog jezika.

No, Turci planiraju sada taj festival dići na mnogo veći nivo i postati ozbiljna konkurencija Eurosongu.

"Turkovizija se ne treba uspoređivati s Eurosongom. Taj festival će imati svoje mjesto u turskom svijetu i izgraditi svoj brend. Bez obzira na to da li Turska učestvuje na Eurosongu ili ne, ovaj festival će ići prema naprijed i iz godine u godinu biti sve veći", kazao je ministar obrazovanja Nabi Avci.