Muzika
0

Pogledajte najljepšu ženu svijeta u ulozi "Ters Bosanke"

Piše: A. U.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Coloseum Clubu predstavljeni su pjesma i spot "Ters Bosanka", s kojim će bend Emir & Frozen Camels, zajedno sa Mirzom Šoljaninom, predstavljati Bosnu i Hercegovinu na takmičenju Turkvizyon 2013 u u turskom gradu Eksišehiru.

Autor pjesme “Ters Bosanka” je Emir Bukovica, dok režiju spota, koji je snimila Hayat produkcija, potpisuju Anis Mujanović i Kenan Pekić. U ulozi “ters Bosanke”, našla se Aida Đapo, poznatija pod imenom Idda van Munster. Đapo je najpoznatiji pin-up model u našoj zemlji, a u izboru stranice Beautiful Women Pedia proglašena je najljepšom ženom svijeta.

Spot je snimljen u retro stilu, u restoranu Četiri sobe gospođe Safije. Kostime je radio poznati bh. dizajner Istok Bratić, a Đapo je sama brinula o svojoj šminci i frizuri.

“Puno me ljudi pita zašto ‘Ters Bosanka’ i je li ‘ters’ pozitivna ili negativna riječ. Napisao sam pjesmu o onim našim najdražim ‘ters Bosankama’. Onim koje malo tersaju, malo se dure, malo ‘krmaju’, a mi ih i dalje najviše na svijetu volimo”, rekao nam je Bukovica i dodao kako takmičenje Turkvizyon prati više od 300 miliona gledalaca.

Mirza Šoljanin je objasnio kako je sa direktorom Hayat produkcije, Ahmedom Švrakićem, i Bukovicom jednom prilikom neobavezno razgovarao o pjesmi, ali da je, odmah po njegovom povratku sa nastupa, počeo rad na pjesmi. Kaže da je sa Bukovicom postao dobar prijatelj te da su se svakodnevno družili, preslušavajući muziku i razgovarajući o njoj.

”Turkovizija je jedno veliko takmičenje i već sada imam tremu, a nadam se da je tamo neću imati. Ja i Emir smo dobri prijatelji i očekivali smo da ćemo raditi zajedno. Takmičenje je došlo kao dobar razlog za to. Uopće ne krijem zadovoljstvo što sam radio sa jednim tako velikim autorom. Mi smo se potrudili da damo neku pozitivnu energiju pjesmi i BiH predstavimo kao zemlju pozitivnog razmišljanja, uprkos svemu. Mislim da smo u tome uspjeli. Jesu li ‘ters Bosanke' pozitivno razmišljanje, kao što kaže Emir, ja ne znam. Mislim da se taj ‘ters’ treba negdje smanjiti”, rekao je Šoljanin za naš portal.

“Drago mi je što sam u spotu utjelovila ‘ters Bosanku’. Odmah sam pristala na saradnju sa bendom, jer je pjesma zaista predivna”, izjavila je Đapo.

Švrakić je naveo kako je pjesma već na trećem mjestu, sudeći po internet glasanjima te da će se naredna takmičenja Turkvizyon održati u Rusiji i Kazahstanu, a sada se lobira da se 2016. godine održi i u Sarajevu.

Spot je snimljen u dvije verzije, na turskom i bosanskom jeziku.

Turska, BiH, Azerbejdžan, Kazahstan i još 20-ak zemalja, historijski i kulturološki povezanih sa Turskom, takmičit će se na Turkoviziji.

Turska se od prošle godine ne takmiči na Eurosongu te su odlučili da svoj već postojeći festival internacionaliziju. Tako će u decembru biti domaćin velikog festivala.

Prva polufinalna noć bit će održana 17. decembra, druga 19., a finale je planirano za 21. decembar.