Muzika
31

Emir & Frozen Camels predstavljaju BiH na Turkoviziji

Anadolija
Emir Bukovica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Bukovica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina će učestvovati na Turkoviziji, takmičenju koje će Turska organizirati kao alternativu Eurosongu, potvrđeno je za agenciju Anadolija iz sarajevske komercijalne televizije Hayat, koja je predstavnik BiH na "Turkvizyon 2013".

U ime BiH na Turkoviziji, koja će biti održana 23. decembru ove godine u Eskišehiru, nastupit će grupa Emir & Frozen Camels.

"Predstavnici Hayat TV-a su na poziv TRT-a i TMB televizije boravili u Eskišehiru gdje su potpisali ugovor o učešću na Turkoviziji. Oko 20 zemalja turskog govornog područja i zemalja prijatelja Turske okupit će se na ovom takmičenju. Hayat TV pozvana je kao predstavnik BiH zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji koju ima sa kolegama iz Turske", saopćeno je iz televizije Hayat.

Ceremoniji potpisivanja ugovora u Eskišehiru, gradu koji je proglašen glavnim gradom kulture turskog svijeta za 2013. godinu, prisustvovale su brojne zvanice među kojima su bili politički predstavnici, direktori TV kuća iz raznih zemalja, muzičari i ostali umjetnici.

Ministar obrazovanja Turske Nabi Avci kazao je kako vjeruje da će "Turkvizyon 2013" pobuditi mnogo veće interesovanje kod publike od Eurovizije.

"Projekat Turkovizije je sprovođenje u djelo obećanja koje je 2011. turskom svijetu iz Eskišehira uputio premijer Recep Tayyip Erdogan. Tada je premijer rekao da će Eskišehir učiniti kulturnom prijestolnicom turskog svijeta", kazao je Avci.

"Turkovizija se ne treba uspoređivati s Eurosongom. Taj festival će imati svoje mjesto u turskom svijetu i izgraditi svoj brend. Bez obzira na to da li Turska učestvuje na Eurosongu ili ne, ovaj festival će ići prema naprijed i iz godine u godinu biti sve veći", poručio je turski ministar obrazovanja.

Uprkos velikim uspjesima na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope, Turska je odlučila da ne učestvuje na posljednjem Eurosongu. Na Turkoviziji će ove godine sudjelovati blizu 20 zemalja koje su historijski ili kulturološki povezane sa Turskom, a među njima će biti i predstavnik Bosne i Hercegovine.

Učešće su najavile i autonomne regije i pokrajine, poput Republike Tataristan u Rusiji ili Republike Krim koja pripada Ukrajini. Svoje učešće potvrdio je Azerbejdžan, a bit će pozvani Sjeverni Kipar, Kazahstan, Kirgistan i mnogi drugi.