Muzika
82

Rusi prijete bojkotom Eurosonga 2017. zbog demonizacije njihove zemlje

Klix.ba
Svečani doček za Jamalu u Kijevu (Foto: EPA)
Svečani doček za Jamalu u Kijevu (Foto: EPA)
Nakon što je Ukrajinka Jamala, pripadnica krimskih Tatara, odnijela pobjedu na sinoćnjem Eurosongu u Švedskoj sa pjesmom "1944" ruski mediji su je opisali kao "izuzetno provokativnu" aluziju na nedavna dešavanja na Krimu.

Ruski zvaničnici sugerišu da bi njihova zemlja dogodine trebala bojkotovati ovo takmičenje ističući da je ukrajinska pobjeda politički motivisana.

Ukrajina optužena za kršenje pravila

Podsjetimo, 27-godišnja Jamala pjevala je o etničkom čišćenju njenog naroda pod vlašću sovjetskog diktatora Josefa Staljina. Prethodno je Rusija, koju je ove godine predstavljao Sergej Lazarev, pokušala zabraniti ovoj pjesmi da učestvuje na Eurosongu, navodeći da je pjesma "1944" jasna politička izjava o anektiranju Krima 2014. i kao takva krši pravila takmičenja.

Maria Zakarova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, na Facebooku je napisala kako bi pobjednik sljedeće Evrovizije mogla biti pjesma o sukobima u Siriji. Otišla je tako daleko da je "predložila" engleski tekst pjesme: "Assad blood, Assad worst. Give me prize, that we can host".

"Nema svrhe putovati u Kijev"

Ukrajina kao pobjednik ima pravo da dogodine bude domaćin Eurosonga, a prominentni ruski političar smatra da nema svrhe putovati u Kijev. Govoreći za državnu agenciju Ria Novosti Franz Klinšević, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća za odbranu i sigurnost, kazao je: "Nisu Jamala i njena pjesma pobijedili na Eurosongu 2016, već politika koja je pobijedila umjetnost. Ako se do sljedeće godine u Ukrajini ništa ne promijeni, mislim da ne trebamo učestvovati".

Članica ruskog parlamenta Jelena Drapeko za neuspjeh ruskog predstavnika Lazareva okrivila je "informativni rat protiv Rusije" i "generalnu demonizaciju" zemlje.

"Govori se kako je sve što ima veze s nama loše, kako se naši sportisti dopinguju, naši avioni upadaju na tuđa zračna područja... Sve se ovo naravno vidi u rezultatima Eurosonga", kazala je za novinsku agenciju TASS.

Ruski predstavnik na Eurosongu Sergej Lazarev (Foto: EPA)
Ruski predstavnik na Eurosongu Sergej Lazarev (Foto: EPA)

Eurosong kao "mjesto političkih borbi"

I njen kolega političar Aleksej Puškov smatra da se Eurosong pretvorio u "mjesto političkih borbi" te sarkastično predložio da Rusija sljedeći put pjeva o proruskim separatistima koji su stradali u Odessi u sukobima sa ukrajinskim snagama u maju 2014. godine.

Neki ruski mediji su postavili pitanje kako će se ekstravagantno muzičko takmičenje održati u zemlji u kojoj su "rupe u budžetu, na istoku se vodi rat, a u glavnom gradu česti su neredi".

U Ukrajini je ova pobjeda dočekana sa oduševljenjem.

"Ova pjesma je o našoj tragediji i ja se nadam da su je ljudi čuli", kazala je 27-godišnja Tatarka Emine Zijatinova.