Prst na Zlači
33

Profesori svjetskog glasa u prirodi kod Banovića svoja znanja prenose na mlade gitariste

Piše: A. K.
Redžić s polaznikom (Foto: Klix.ba)
U prelijepom ambijentu Eko zone Zlača nadomak Banovića u nedjelju je počelo drugo izdanje Ljetne škole gitare PRST. Idejni tvorac ove škole je istaknuti bh. gitarista s adresom u Njemačkoj Sanel Redžić koji je na jednom mjestu okupio vrsne profesore, muzičke pedagoge i učenike.

Profesori svjetskog glasa u narednih nekoliko dana će, okruženi prirodom i odmaknuti od gradske vrve, raditi s 20 polaznika, odnosno mladih gitarista koji su željni sticanja novih znanja i vještina, usko vezanih za spomenuti instrument.

Tim predavača ove godine čine jedno od najvećih imena u svijetu gitare profesor na Univerzitetu Roosevelt u Chicagu Denis Azabagić, potom profesor na Univerzitetu u Evori u Portugalu Dejan Ivanović, predavač u njemačkom Erfurtu i Konzervatoriju "Richard Wagner" u Beču u Austriji Sanel Redžić te profesor u Muzičkoj školi u Tuzli Predrag Stanković.

"Ideja za ovu školu se rodila prije okvirno osam godina, za vrijeme mog studiranja u Njemačkoj. Mnogo sam se takmičio i znam da vlada veliko interesovanje mladih ljudi da se dokažu i uče, međutim, takmičenja su uvijek veoma stresna. Upravo sam zbog toga želio napraviti nešto gdje će učesnici moći da se druže i uče od dobrih profesora, zatim uče jedni od drugih, odnosno razmjenjuju znanja međusobno", kazao je Redžić u razgovoru za Klix.ba.

Idejni tvorac ove priče dugo je razmišljao koja je najbolja lokacija za realizaciju Ljetne škole gitare PRST, a na kraju je izbor pao na Eko zonu Zlača koja nudi smještaj, hranu, adekvatne prostorije za rad s učenicima, sportske terene, a uz sve to je i odvojena od gradske jezgre koja ne može pružiti mir koji njima treba.

Konstantan rad bez interneta

Riječ je o području koje nije pokriveno WiFi mrežom te učesnici škole mogu biti maksimalno skoncentrisani na predavanja.

"Mi smo prošle godine imali pilot projekt te smo imali 15 učesnika. Ove godine smo odlučili ići dva koraka naprijed te škola umjesto pet traje sedam dana, a planirali smo i jedan sportski dan. Drugi korak je da ove godine imamo 20 učesnika koji dolaze iz BiH, zemalja regije, ali i Evrope", istakao je Redžić, naglasivši da su prošlogodišnji polaznici do danas osvojili više od 15 međunarodnih nagrada na takmičenjima širom Evrope.

Ljetna škola se sastoji od svakodnevnih individualnih časova sa četiri profesora, a među kojima je i Predrag Stanković, istaknuti tuzlanski profesor iz čije klase su izašli neki od najboljih gitarista nove generacije, a po kojem ova škola i nosi naziv PRST.

"Rad se zasniva na našem velikom iskustvu i ogromnoj želji mladih gitarista iz cijelog regiona, ali i Evrope. Njihova želja da unaprijede svoja znanja je ogromna, a naša iskustva su im na raspolaganju sedam dana. Kandidati zaista učestvuju s velikim elanom, idu i vježbaju ono što im je prezentovano, odnosno urađeno na časovima i nadamo se da će završni koncert koji budemo uradili biti vrlo uspješan te da će oni pokazati stečena znanja u kompozicijama koje su već djelimično znali i tokom našeg rada usavršili. Mislim da je to jedan jak i dobar cilj", naglasio je Stanković za naš portal.

Priroda posebno inspirativna

U odnosu na redovne časove koje imaju priliku pohađati u muzičkim školama, ili akademiji, a koje ispunjava rutinski rad s profesorima, polaznici PRST-a učestvuju u majstorskim radionicama na kojima se, kako je pojasnio Stanković, iskondenzuju sva stečena znanja, ali i uklanjaju eventualni nedostaci kod nekog od učenika.

"Svako ima neke nedostatke pa čak i profesionalci. Ovo je nasuprot oficijelnom školskom času koji se rutinski odrađuje, jer naši polaznici imaju priliku prikupiti mnogo informacija. Također, ovdje je bitno i da smo okruženi prirodom koja je posebno inspirativna, odnosno ambijent kojim smo okruženi kompatibilan je onome što želimo napraviti", nastavio je Stanković.

Profesor na Univerzitetu Roosevelt u Chicagu Denis Abazagić smatra da su ovakve škole od velikog značaja za svakog mladog muzičara.

Ističe da je vrlo značajno da učenik može prisustvovati koncertu sazrelih gitarista ili drugih muzičara kako bi mogao uvidjeti kako se svira, čemu žudi i čemu se nada, a još je važnije da s istim tim vrsnim znalcima, licem u lice, ima priliku raditi te spoznati kako se prenosi znanje i iskustvo u datom momentu.

"Ovo je savršeno nadopunjavanje onog znanja koje se uspostavi tokom cijele školske godine, odnosno školovanja. S jedne strane je vrlo bitno svakome da nauči neku temu s raznih tačaka gledišta, a s druge jer je rad s različitim profesorima veoma važan za uspostavljanje osobne komunikacije ili karaktera", smatra Azabagić.

Jedni drugima prenose znanje

Kaže i da ova škola učesnicima pruža mogućnost pozitivnog nadmetanja, ali i prilike za međusobno prenošenje znanja koja su stekli.

"Prilikom rada u ovoj školi potenciram ono što obično radim i na univerzitetima i festivalima, a to je da učenika pogledaš, odslušaš i stvoriš neku sliku s čime se on suočava, odnosno s kojim tehničkim problemima i ograničenjima. S muzičke strane potenciram uviđanje eventualnih nedostataka te da učeniku korak po korak pokažem i dam vrlo jasna i precizna uputstva kojim putem treba ići", pojašnjava Azabagić za Klix.ba.

Među 20 polaznika Ljetne škole gitare je i Ana-Marija Bibesco iz Bugarske. Kako nam je kazala, na PRST-u prvi put učestvuje, a za svega nekoliko sati rad s profesorima ispunio je njena očekivanja.

"Ovdje sam odlučila doći prije svega zbog profesora za koje sam čula da će nam predavati, a želja mi je da unaprijedim svoje tehnike i sve ostalo što ide uz to. Prvenstveno sam željela svirati električnu gitaru, ali sam saznala da je sviranje klasične osnova za sve ostalo. Kada znate nju svirati, sve ostalo će vam ići lakše", rekla nam je Bibesco.

Prvo izdanje Ljetne škole gitare PRST odličan utisak je ostavilo na Martinu Ivanković iz Čapljine koja i ove godine učestvuje u ovom projektu.

Isplatio se rad s profesorima

Kroz razgovor nam kaže da se prošlogodišnji rad s profesorima isplatio, a između ostalog je rezultirao i njenim upisom na Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi profesora Darka Petrinjaka.

"Rad i razgovor s profesorima i učesnicima zaista mnogo utječe na naš umjetnički razvoj, jer jednu numeru čujemo u izvedbi različitih izvođača. Svako je poseban na svoj način i to nas uči kako da proširimo vidike i prihvatimo neke nove stvari koje čujemo", kaže nam Ivanković.

Za svakog mladog umjetnika, smatra ona, veoma je bitno da ima priliku sarađivati s profesorima kao što su Azabagić, Ivanović, Redžić i Stanković.

"To je jedna od glavnih stvari ukoliko mislite napraviti nešto veće, odnosno ostvariti svoju ozbiljnu karijeru. Profesori su puni iskustva i pozitivne energije i to prenose na nas učesnike. Svo znanje koje stičemo ovdje ne može se mjeriti s radom koji bi mi sami napravili tokom godine", poručila je ona.

Pored individualnih časova s polaznicima, ovu školu također čine još i sportske aktivnosti, izlet u prirodu te tri koncerta, od kojih je jedan održan sinoć u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli, a u okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli".

Cilj organizatora je da u narednim godinama pored ove škole u Tuzli bude organizovan i festival gitare.