Prekinuto i 5. zasjedanje
9

Vijeće u Banovićima izgubilo je smisao, sjednice kao poligon za politička prepucavanja

A. K.
Aktuelni saziv Općinskog vijeća u Banovićima (Foto: A. K./Klix.ba)
Aktuelni saziv Općinskog vijeća u Banovićima (Foto: A. K./Klix.ba)
Općinsko vijeće u Banovićima izgubilo je svaki smisao, s obzirom da su sjednice koje se po istoj matrici kontinuirano prekidaju, postale poligon za politička prepucavanja. Općina se već tri mjeseca nalazi u potpunoj finansijskoj blokadi, plata u javnom sektoru nema, a ispaštaju i građani.

Protekle srijede u Banovićima je održana peta vanredna sjednica Općinskog vijeća, koja nije dala nikakav konkretan rezultat. Dok grupacija okupljena oko SDA ima za cilj usvajanje odluke o privremenom finansiranju, plan nove većine koja se nalazi na čelu s PDA želi smjenu rukovodstva vijeća.

Naime i dalje aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići iz SDA Robert Lapčević prekinuo je i petu vanrednu sjednicu, nakon što nije podržan dnevni red dostavljen od kolegija, a prema kojem su vijećnici trebali razmatrati samo dvije tačke.

Riječ je o odluci o privremenom finansiranju općine Banovići za period 1. januara do 31. marta 2024. godine i prijedlog zaključka Općinskog vijeća Banovići kojim se Komisija za izbor i imenovanje zadužuje da u skladu sa Statutom općine Banovići i Poslovnikom o radu vijeća provede procedure za izbor i imenovanje predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg.

Za ovakav dnevni red bilo je 10 vijećnika, a 13 koji čine novu većinu ostali su suzdržani. Iz nove većine tražili su razmatranje samo druge tačke, bez odluke o privremenom finansiranju.

Inače, nova većina formirana je prošle godine, a za glavni cilj su imali opoziv SDA-ovog načelnika Bege Gutića. No, u tome nisu uspjeli, a Gutićeva smjena sada je nemoguća jer je nastupila izborna godina.

S obzirom da Općinsko vijeće nije usvojilo odluku o privremenom finansiranju, kao ni budžet za ovu godinu, Banovići se nalaze u svojevrsnoj finansijskoj blokadi. Dok iz aktuelnog rukovodstva navode da Gutić s početkom aprila može proglasiti budžet, to negiraju iz većine, ističući da bi takva odluka bila neustavna.