Blokada u toku
34

Zbog politike u Banovićima svi ispaštaju: Kako se kriza odražava na rudnik kao najveći resurs

A. K.
Banovići (Foto: A. K./Klix.ba)
Banovići (Foto: A. K./Klix.ba)
Politička kriza u Banovićima mjesecima traje, a zbog nje ispaštaju apsolutno svi – od sasvim običnih građana pa do općinskih vijećnika koji su i doveli do aktuelnog stanja. S druge strane, otvoreno je pitanje na koji način se politička kriza odražava na tamošnji rudnik koji je ujedno i najveći resurs općine.
Politička blokada u Banovićima je počela u junu prošle godine, a ona finansijske prirode nastala je početkom 2024. Naime, nikakve isplate za ovu godinu ne mogu se obaviti preko budžeta Općine Banovići, jer najvažniji dokument nije usvojen, kao ni odluka o privremenom finansiranju. Dakle, nema isplate plata, naknada i svih ostalih obaveza koje općina ima.

Većina koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA), s jedne strane i rukovodstvo Općinskog vijeća i načelnik Bego Gutić iz Stranke demokratske akcije (SDA), sa druge zajednički jezik ne mogu pronaći. Sjednice Općinskog vijeća koje se organiziraju samo dodatno produbljuju krizu.

Na posljednjoj sjednici Kolegija odlučeno je da nova vanredna sjednica Općinskog vijeća Banovići bude održana 13. marta ove godine.

"Na dnevnom redu je odluka o privremenom finansiranju Općine Banovići za period od 1. januara do 31. marta 2024. godine i prijedlog zaključka Općinskog vijeća Banovići kojim se Komisija za izbor i imenovanje zadužuje da u skladu sa Statutom Općine i Poslovnikom o radu Općinskog vijeća provede procedure za izbor i imenovanje predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići", kazao je za Klix.ba još uvijek aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Lapčević.

Ko "igra po pravilima"

No, krucijalno, za što se zalažu iz nove većine se ne nalazi na dnevnom redu sjednice, a to je smjena rukovodstva Općinskog vijeća i imenovanje novog predsjedavajućeg i njegovog zamjenika na način kako to oni žele.

"Blokada će izvjesno biti nastavljena jer smo mi četvrti put zatražili održavanje vanredne sjednice sa jasnim zahtjevom, odnosno dnevnim redom. Ali, svakoga puta, Kolegij, mimo poslovnika o radu, preglasa mene, kao jedinog člana iz aktuelne većine. Time se nama, kao zakonskim predlagačima dnevnog reda, onemogući izjašnjavanje te se sjednica prekida", ističe za Klix.ba Sifet Ikanović iz PDA koja predvodi novu većinu.

Trenutno najveći problem predstavlja neusvajanje budžeta za ovu godinu, zbog čega se općina nalazi u finansijskoj blokadi. Međutim, kako nam je kazao Lapčević, to bi trebalo biti riješeno s početkom aprila.

Može li načelnik proglasiti budžet?

"Trenutno postoji mogućnost jedino isplata koje su nastale u prošloj godini, s obzirom da nije usvojena ni odluka o privremenom finansiranju. Sada svi čekaju da se riješi cijela situacija, ali ako se to ne desi, načelnik može proglasiti budžet općine za ovu godinu. On će imati tu mogućnost već od 1. aprila ove godine", ističe Lapčević.

S druge strane, iz PDA tvrde da načelnik ipak neće imati mogućnost proglašenja budžeta.

"Da bi ga proglasio, on ga prevashodno mora ponuditi vijećnicima na razmatranje. Međutim, to oni nisu imali priliku. Već imamo slučaj iz Velike Kladuše gdje se situacija na isti način odvijala, a Ustavni sud je doneseni bužet proglasio neustavnim", navodi Ikanović.

"Friziranje podataka"

Da se cijela politička situacija reflektira i na Rudnik mrkog uglja u Banovićima vidljivo je i kroz posljednje pismo Gutića adresiranog na Vladu Federacije BiH, u kojem je demantirao navode resornog ministra Vedrana Lakića o zatečenom stanju u rudniku te rezultatima rada nove uprave društva i ostvarenim proizvodnim rezultatima. Gutić tvrdi da su podaci "frizirani" te da je stanje znatno lošije od onoga kakvim se predstavilo u javnosti.

"Na osnovu ekonomskih pokazatelja i rezultata rada u 2023. godini ostvaren je do sada nezabilježen finansijski gubitak poslovanja rudnika u iznosu od okvirno 21.621.854,00 KM. Očito je da se ovo pokušava sakriti od javnosti pa se istoj plasiraju neistiniti podaci, a do kojih se došlo izmjenom godišnjeg plana poslovanja rudnika", tvrdi Gutić.

On ističe da je u decembru 2023. godine postalo očigledno da se proizvodnim radom ne mogu ostvariti planirani zadaci u okvirima prethodnih godina, uprava društva je organizirala i provela izmjene (rebalans) godišnjeg plana za 2023. godinu.

"Ono što je naročito upitno ovim izmjenama godišnjeg plana je ponovno definisanje planiranih rezultata na uglju i otkrivci, kao i ekonomskih parametara za mjesece 2023. godine koji su već prošli. Retroaktivnim smanjenjem planskih proizvodnih zadataka za prethodne mjesece, odnosno mjesece koji su već prošli, mijenjaju se procenti izvršenja planiranog rada. Smanjenjem planiranih zadataka povećavaju se procenti izvršenja proizvodnih rezultata, te se time daje pogrešna slika uspješnosti poslovanja društva i u konačnici iznose se netačni podaci o poslovanju i radu rudnika", tvrdi Gutić.

Na navedeni način, kako kaže Gutić, retroaktivnom izmjenom godišnjeg plana rada za 2023., uprava društva je katastrofalne proizvodne rezultate predstavila procentima izvršenja na uglju 95,63 posto, a na otkrivci 103,40 posto.

"Ovi rezultati su nadležnim organima i javnosti predstavljeni kao najuspješnija poslovna godina što je notorna laž. Stvarno stanje je da proizvodnja separisanog uglja na kraju 2023. godine za 215.466 tona manja nego prethodne 2022. godine, a proizvodnja otkrivke za 966.230 m3 u odnosu na 2022. godinu", napisao je Gutić u svom pismu.

Inače prvi zahtjev nove banovićke većine se ogledao u smjeni Gutića s pozicije načelnika, međutim zbog nemogućnosti provođenja referenduma, on je ostao na funkciji. I tu će biti do održavanja predstojećih izbora, s obzirom da se opozivi ne mogu provoditi u izbornoj godini.