Veliki uspjeh
183

Pjesma "Bucovina" sarajevskog dvojca Drop Department na listi Spinnin' Recordsa

Klix.ba
Iako se naša zemlja još uvijek ne može pohvaliti razvijenom elektronskom muzičkom scenom, ipak pojedinci, vlasitim snagama i vlastitim sredstvima, ulažući velike napore pokušavaju promovirati i afirmisati ovu muzičku scenu i u BiH. Jedan od najsvježijih primjera za to je Drop Department, duo iz Sarajeva kojeg čine dvojica mladih i uspješnih producenata Ademir Alibegović i Alen Čustović.

Drop Department polako ali sigurno krči sebi put i osigurava mjesto među vodećim imenima evropske i svjetske elektronske scene. Njihova produkcija postala je neizostavan dio playlista svih vodećih EDM superzvijezda. Ovaj sarajevski duo predstavljaju vodeće artiste u elektronskoj muzici u ovom dijelu Evrope, čije trake sviraju svi svjetski superstar DJ-evi između kojih su i ultra poznati Tiesto, David Guetta, The Chainsmokers, Nicky Romero Fedde Le Grand, Robin Schultz, Zedd, Kryder i mnogi drugi

Njihova produkcija je bazirana na karakterističnom zvuku koji stvaraju i koji je postao njihov prepoznatljiv brend.

Do sada su izdavali pjesme za najjače labele današnjice: Armada, SOSUMI, Sony, Free Music Recordings, Code Red Music, Flamingo Recordings. Zadnji u nizu uspjeha je ono što predstavlja najveći uspjeh producenata elektronske muzike sa ovih prostora - njihovo prvo izdanje na najjačem labelu u svijetu elektronske muzike - Spinnin' Records sa pjesmom Bucovina. Bucovina, koja je kolaboracija sa indijskim producentom Suitstatic-om, je latino house pjesma sa live instrumentima, rađena na destinaciji Sarajevo - New Delhi. Za manje od dva dana dostigla je preko 100.000 pregleda na Youtubeu, 200.000 na Spotifyu, a trenutno je peta najprodavanija pjesma na Beatportu. Za samo dva dana ušla je u top 50 liste Španije, Holandije, Kanade, Njemačke, Francuske, Norveške i to kao visoko rangirana na ljestvici među prvih 20, a svakim danom penje se na ljestvici popularnosti I slušanosti.

Ovih dana na SpininTV Youtube kanalu premijerno je prikazan spot za pjesmu Bucovina. Spot je u cijelosti sniman u Sarajevu što je i bila želja Alena i Ademira, sa namjerom da i na ovaj način daju bar mali doprinos u promociji svog grada u pozitivnom svjetlu. Spot je rađen sa mladom ekipom domaćih režisera, producenata i glumaca: Arnej Misirlić, Faris Kruščica (Komitet), Saša Krmpotić, Katija Bratković (glumci, Akademija Scenskih umjetnosti Sarajevo), Julia Klier (rezija, scenario), Sanjin Cokoja (producent, Helem Nejse).

O značaju uspjeha mladih sarajevskih artista govori i podatak da je Spinin Records vodeća i najveća izdavačka kuća na svijetu za elektronsku muziku, za koju izdaju najveći artisti današnjice iz oblasti elektronske muzike kao što su Tiesto, Martin Garrix, Martin Solvieg, Bob Sinclar, KSHMR, Oliver Heldens, Afrojack i mnogi drugi.

Kao jedini sa ovih prostora, spisku uz svjetske muzičke zvijezde koje izdaju za Spinin Records od sada se priključuje i sarajevski Drop Department.