Muzika
7

Niš: Amira Medunjanin sinoć održala koncert pred prepunom salom u Narodnom pozorištu

Anadolija
Pjevačica sevdalinki i tradicionalnih pjesama Amira Medunjanin nastupala je sinoć u Nišu pred prepunom salom u Narodnom pozorištu u pratnji gitariste Ante Gela.

Njen nastup dio je turneje u okviru koje je gostovala i u Kruševcu, Kragujevcu, Kraljevu, a nakon čega je čeka i odlazak na Taiwan.

"Evo već šesti dan kako smo Ante i ja u ovom dijelu Srbije i čini mi se da ne bih išla kući", rekla je Amira, pozdravljajući brojnu publiku u Narodnom pozorištu.

Amira se prisjetila svog prošlogodišnjeg nastupa u Nišu na džez festivalu "Nisville" i jake kiše koja je padala sve do onog momenta kada je počela muzika.

"U tom trenutku vidjela sam samo boje i Nišlije u publici", rekla je Amira.

Amira je pred nastup objasnila da ne želi da napravi uobičajan koncert već drugačiji i intimniji u odnosu na velike koncerte.

"Ovo nije uobičajan koncert i mi smo igrom slučaja na bini jer ne možemo stajati sa vama", rekla je ona i pozvala publiku da pjeva sa njom te poručila da su došli tu kako bi zajednički sa publikom doživjela sve emocije pjesama koje će izvoditi.

Nakon toga Nišlije su dobile priliku da puna dva sata uživaju u Amirinom interpretaciji sevdalinki iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije kao što su Hajde Jano, Kafu mi dragi ispeci, Što te nema, Žute dunje, Ako znaš bilo što...

Amira je u razgovoru za Anadoliju rekla da je u toku priprema novog albuma koji treba da izađe na jesen što može biti dobar povod da ponovo nastupi na "Nišville".

"Radi se novi album koji na jesen treba izaći, i stvarno imamo razloga doći ponovo. "Nišville" je odličan festival i ako već budemo radili isti koncert na istom mjestu, hajde onda da barem uradimo neki drugačiji program, da bude priča drugačija. Nismo potvrdili ni da ćemo doći niti da nećemo, ali vrlo je moguće, mi bi jako voljeli", kaže Amira.

Iako je znala da su karte za njen koncert rasprodate još prije mjesec dana, Amira ne krije zadovoljstvo zbog velike posjećenosti kao i prijatne atmosfere koja je sve vrijeme vladala.

"Osjeća čovjek topao doček i osjeća energiju od ljudi, kao da smo se došli družiti. Ovo su bile erupcije ljudskih osjećanja svakojakih, od tuge, radosti... Prekrasno je, baš onako kako sam ja svaku pjesmu proživjela i to se zaista osjeti. Predivno", navela je Amira.

Bosanskohercegovačka pjevačica stekla je veliku popularnost širom svijeta koristeći u muzici elemente vlastite tradicije. Sevdalinku, koja predstavlja njen muzički izbor i životni put, čula je od svoje majke, a tokom vremena izgradila je jedinstven stil, dovodeći interpretacije do savršenstva.

Od brojnih priznanja kritičara u svetu treba izdvojiti mišljenje novinara londonskog The Guardiana Gartha Cartwrighta, koji je naziva "bosanskom Billie Holiday", ističući "način na koji se igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina".Na Taiwanu pjevačicu iz Bosne i Hercegovine očekuju nastupi 1. i 2. aprila u Nacionalnom pozorištu u Taipeiu i 3. aprila u gradu Chiayiu.