Oliver u srcu svih
720

Neponovljive pjesme morskog vuka živjet će vječno, emocija je bila i ostala njegov potpis

Dž. L.
Oliver Dragojević (Foto: Spodeli)
Oliver Dragojević (Foto: Spodeli)
Tužna vijest jutros je dočekala cijelu regiju - legendarni hrvatski pjevač Oliver Dragojević, neponovljivi umjetnik i mag za pjesmu izgubio je bitku za život. Napustio nas je u 71. godini nakon teške borbe s rakom pluća, ali njegove pjesme nikada neće napustiti srca miliona poklonika njegove muzike.

Muzičko blago koje je Dragojević ostavio iza sebe je neprocjenjivo. Hitovi koji su pronašli svoj put do ljudi širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i brojnih drugih zemalja širom regije, pa i svijeta, živjet će vječno.

Oliverova muzička priča počela je s njegovih pet godina kada mu je otac Marko kupio usnu harmoniku. Legendarni Dalmatinac već tada je zabavljao drugare na ulici i putnike na brodu na relaciji Split - Vela Luka. Usna harmonika Dragojevića je odvela u muzičku školu u Splitu gdje je naučio svirati klavir, klarinet i gitaru.

Djetinjstvo velikana hrvatske muzičke scene bilo je jednostavno i skromno. U svojoj Veloj Luci na Korčuli brao je masline te provodio vrijeme s porodicom i rođacima. Živio je u maloj kući za koju je često znao reći kako je bila hladna. Kuća je bila hladna, pričao je Dragojević, ali porodica mu je stvarala toplinu oko srca.

Dragojević je na početku karijere s bratom Aljošom izvodio poznate svjetske hitove. Tako je 1963. godine pobijedio na takmičenju amatera Hrvatske s pjesmom "Yesterday".

Njegova prva pjesma bila je "Picaferajem" s kojom se predstavio na Splitskom festivalu. Ova pjesma koju je za njega napravio Zdenko Runjić nije bila nešto zapažena, ali je sedamdesetih godina doživjela veliku slavu.

Dragojević je početkom sedamdesetih nastavio saradnju sa Zdenkom Runjićem. Tada su nastale pjesme "Ča ća Kopakabana", "Na kraju puta", "Anđela ", "Najljepša si bila", "Galeb i ja"... Zajedno su napravili oko 200 pjesama do Zdenkove smrti 2004. godine.

Prvi album pod nazivom "Ljubavna pjesma" Oliver je izdao za Jugoton 1975. godine. Potom su uslijedili albumi "Malinkonija" i "Poeta".

Jedna od najljepših Oliverovih balada "Vjeruj u ljubav", po kojoj je nazvao svoj četvrti album, jedna je od najpoznatijih balada u karijeri legendarnog muzičara.

Osamdesetih godina Dragojević izdaje još osam albuma kada su nastajali hitovi "Kad bi samo ljubit znala", "Stine", "More", "Za mrvu ljubavi", "Veseli vlak"...

  1. godina Oliveru je donijela brojna priznanja. Na Splitskom festivalu osvojio je nagradu stručnog žirija za pjesmu "Šta to biješe ljubav", jedan od njegovih najvećih hitova.

Krajem 80-ih Dragojević je na festivalu "Vaš šlager sezone" osvojio drugo mjesto s pjesmom "Jedan od mnogih", kao i na Jugoviziji sa čuvenom "Dženi".

Devedesetih godina nastaje još pet Oliverovih albuma. Pjevač za čijim pjesmama je ludjela regija nastavio je nizati hitove. On je 1992. godine dobio nagradu Zlatni grb grada Splita za pjesmu "Bez tebe" koja će uvijek imati posebno mjesto u srcima njegove publike.

Godinu nakon "Bez tebe" nastaje i pjesma "Cesarica" koja važi za ličnu kartu Olivera Dragojevića. On je za ovu pjesmu dobio nagradu Grand pri Splitskog festivala. Krajem 90-ih Oliver je snimio i duet "Morski vuk" s Tonijem Cetinskim te na melodijama hrvatskog Jadrana otpjevao "Pjesmu anđela" s Cecilijom.

Dugo će ostati zapamćen i Oliverov koncert u Pulskoj areni kojeg je održao 25. augusta 2001. godine. Arena je bila prepuna, a Oliveru su se pridružile i kolege Vanna, Gibonni, Toni Cetinski...

U karijeri je održao koncerte u gradovima širom regije na kojima se uvijek tražila karta više. Sarađivao je s brojnim muzičkim velikanima poput Kemala Montena, Željka Bebeka, Gibonnija...

Morski vuk, nadimak kojim su ga često zvali, posljednji put pred publikom je zapjevao u sarajevskoj Zetri zajedno s Gibonnijem.

Podsjećamo, Dragojević je uoči koncerta u Zetri, početkom 2017. godine, u intervjuu za Klix.ba kazao kako je veliki teret biti zvijezda. Emocija je bila, ostala i ostat će njegov potpis.