Komentari (115)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Prirodma, lijepa i prelijepo pjeva
Divhana je dobar i interesantan bend. Nerazumijem cemu ova saradnja. Turski je uzas od jezika.
o ovoj djevojci moze se napisati sevdalinka, super je
Nezz kako ljudi mogu porediti individulanog umjetnika Bozu sa Naidom koja je clan cijele umejtnicke grupe. Oboje doprinose ocuvanju i razvoju sevdalinke i jako su dobri u tome. Ali Bozo je ipak poseban, ne zbog izgleda vec zbog onog rijetkog andjeoskog glasa.
@Liliumbosniacum680 ja bi nju natego a vreco je samo sprdacina od ljudskog bica, kaze da je imao upalu pupka i trzaj shupka...
Neodvojiva od Bosne su dva fenomena: stecak, materijalizacija drevne bosanske culture; i sevdalinka - usmeni izrazaj iz jednog vremena. Stecak i sevdalinka cine sponu. Stecak, svojom uspravnoscu i otvorenoscu ( 'ciste ruke'). Sevdalinka, kroz iskrenost, sevdah. Epska narodna poezija se odrzala zahvaljujuci tematici, dogadjajima, herojstvima (Hasanaginica, Smrt Smail-age Cengica). Sevdalinka opstaje govoreci o osjecajima, ceznji, 'zulumu djevojke sokolu'. Sevdalinku drzi ljepota.
Ukratko, sevdah je bosnjacka poezija.
@domi... Mislis 'sevdalinka je...' Sevdah i sevdalinka ne znace isto: jesu srodni, ali nisu isto. Sevdah je osjecaj, emotivni ambijent, kaze... 'pao u sevdah', a sevdalinka nacin ispoljavanja sevdaha.
Uhhh...što mai brado stau vao Danai....
Hiljadu puta odslusana od strane rahmetli majke je ova pjesma /cestitke Za njim pristaje brat mu Alija za njim pristaje brat mu Alija brate Alija, pazi mi djecu pazi i moju, kao i svoju Kad svojoj djeci krojis haljine kad svojoj djeci krojis haljine kroji i mojoj, kao i svojoj nek’ se ne pozna da su sirocad
Naida bona gdje nadje ovu kardas babu za CD? muzika, arazmani ok ali sve u svemu ovo djeluje dosta povrsno.
Živa i zdrava nam bila, ljepotice mila.
Auu savrsena je
mozel meni Lacio radost donjet
dobraaaaaaaa sevdalinka
lijepa!
Kad smo već kod tradicije i podsjećanja i ja ću da zapjevam za dušmane jednu: Ja sam rijeka istine,ispod Igman planine, koja spaja mumine naše Bosne jedine. Žubor dajem muminu,a prkosim dušmanu. Što me brane mumini koje Allah sjedini.
@lik55555555 šta je problem? jel se u ovoj pjesmi poziva na mržnju i ubijanje? il ti možda smeta islam i muslimani ološu?
@vodenicar2. Dobra je i ta, al ova je zvucnija: Dok se ezan cuje s buzimske dzamije, za Bosnu se bore Hamza i Gazije...
Gledo sam negdje intervju sa onim Imamovicem i njegovim pogledom na ovaj novokomponovani, novoobradjivani sevdah. Kako svrco prica, covjek bi pomoslio da je on zacetnik tog pravca.. Gledam ga onako samohvaljenog i kontam da li je uopste bio u jajcu kad je Ibrica Jusic obradjivao sevdah!?