Vokal Divanhane
406

Naida Čatić: Sevdalinka se čuva kao podsjetnik na sve radosti i tuge koje nas spajaju

Piše: E. Ljubčić
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Koncertna turneja koju popularni bh. bend Divanhana počinje 14. aprila u BKC-u Sarajevo, ali i novi studijski album "Kardeş" povod su razgovora s mladom pjevačicom ovog benda Naidom Čatić koja je za Klix.ba govorila o planovima i radu ovog sevdah benda, saradnji s turskom pjevačicom Suzan Kardeş, ali i o sevdalinci danas.

Na albumu "Kardeş", njihovom četvrtom diskografskom izdanju koje donosi novi zvuk Divanhane, nalazi se deset novih pjesama, a Naida nam kaže da je naziv albuma ('kardeş' u prijevodu na naš jezik znači brat ili sestra) simboličan, jer se u njemu krije mnogo emocija koje su ih kao umjetnike spojile pri prvom susretu sa Suzan i njenom interpretacijom naše tradicionalne pjesme.

"Upoznali smo se prije više od tri godine na festivalu 'Balkan Trafik' u Briselu i nakon toga smo ostali u kontaktu. Ponovni susret smo imali u Istanbulu, gdje je Suzan bila gošća na našem velikom solističkom koncertu. Tu večer smo na sceni osjetili posebnu energiju i rodila se ideja da bismo je trebali pokloniti publici makar pjesmom. Pri povratku u Sarajevo ta ideja se proširila na nekoliko pjesama te je bilo očito da ćemo ljepotu koju osjećamo prenijeti na jedan nosač zvuka. Na obostranu radost, smatram da je album 'Kardeş' najljepša razglednica ponesena iz Brisela, dijelom pisana u Istanbulu te do kraja ispisana na raskršću dva svijeta – u Sarajevu", rekla je Naida.

Ovaj album sadrži pjesme s Balkana, turske tradicionalne pjesme i sevdalinke, a razlikuje se od prethodnih samim tim što sadrži dva vodeća ženska vokala i što je rađen dvojezično.

"S pravom mogu reći da nosi energiju Istoka prenesenu u pomalo suzdržan muzički izričaj Zapada, ali i opuštenost Balkana u ritmovima. Smatram da smo ovim albumom najviše pokazali raskoš našeg stvaralaštva kroz aranžamane i bogatstvo instrumentarija, od klasične gitare Sanela Radžića, virtuoznosti Emira Hota, Džambovih truba te, sentimenta istoka donesenog kroz boju ouda i naravno neizostavnog klarineta s turskim mekamom", ispričala je.

Novo poglavlje ispisuju sa Suzan Kardeş

Nakon izrazito uspješnog albuma "Zukva" te dvogodišnje regionalne i Evropske turneje Divanhana počinje novu koncertnu turneju. Ne krijući sreću, Naida kaže kako se najiskrenije raduju novom putovanju koje će od srca pokloniti svojoj publici i poštovaocima svog rada.

"S obzirom na to da je album tek izašao, odlučili smo ga donijeti uživo svima koji su ga s nestrpljenjem očekivali. Koncertom u sarajevskom BKC-u počinjemo pisati novo poglavlje zajedno sa Suzan Kardeş koja će svojom lepršavom energijom probuditi nove svjetove u nama, a sigurna sam i među svima onima koji dođu. Publika će osim u Sarajevu imati priliku slušati nas i u Tuzli 15. te u Zenici 16. aprila. Sigurna sam da će te tri aprilske noći probuditi ono najljepše u nama i pokazati kako Istok muzikom grli Zapad", rekla je.

Nakon Sarajeva, Tuzle i Zenice slijede koncerti širom regije i svijeta, a naša sagovornica kaže da će putovanje koje slijedi biti uzbudljivije samim tim što će izvoditi pjesme koje nisu poznate domaćoj publici.

"Tu možemo napraviti paralelu između toga kako publika koja ne poznaje sevdah reaguje na naš muzički izričaj te kako naša domaća publika reaguje na nepoznate kompozicije uobličene u jedinstven zvuk. Kao interpretator sevdaha, smatram da je emocija između mene i slušaoca ogoljena do te mjere da nije važna riječ, takt ili akord, mnogo mi je važnija emotivna i duhovna prisnost i povezanost sa svakim ponaosob. Pjesme pjevam sebi i svima pojedinačno i kada uspijem na krilima pjesme sletjeti na nečije srce, uistinu shvatim suštinu svog djelovanja kroz muziku", objasnila je.

Sevdalinka postaje prepoznatljiva u svijetu

Divanhana je prepoznata kao kvalitetan bend koji gaji iskrene osjećaje prema tradiciji i muzici. Naida smatra da je pojavom mlađih, odlučniji i hrabrijih izvođača posljednjih nekoliko godina sevdalinka ušla na velika vrata svjetske muzičke scene i postala prepoznatljiva u svijetu kao kvalitetan muzički izričaj naših naroda.

"Nastupali smo širom svijeta, na pozornicama teatara gdje se sevdah nikada nije izvodio, među publikom različitih uvjerenja, tradicija, kultura i generacijskih razlika... Iznova me oduševi povezanost različitosti satkana u mrežu koja se isplela muzikom. Sevdalinka se nosi, čuva pored sebe kao talisman, kao podsjetnik na sve radosti i tuge koje nas spajaju, stoga je moramo biti svjesni", rekla je.

Putem društvenih mreža ovaj sevdah bend s publikom dijeli najljepše uspomene, a Naida ističe da su im društvene mreže donijele mnogo pozitivnih i lijepih stvari.

"Povezujemo se sa svima pojedinačno i zaista se trudimo lično odgovarati na poruke i upite koje nam pošalju. Mislim da je era moderne tehnologije i sama pojava interneta u muzici otvorila mnogo novih izazova te ih treba pametno iskoristiti", rekla je.

Ekipi Divanhane Naida se pridružila prije tri godine, a do danas je ostala dosljedna sebi i svojim principima. Priznaje da je to bio njen najveći cilj i naglašava da je ljubav prema muzici mnogo jača nego što je i sama mislila.

"Nemar prema Božijem daru smatram poricanjem, stoga sam se svom talentu posvetila kroz duhovno unapređenje i obavezu da svjetove koji na prvi susret nisu dodirljivi približim tako da postanu jedno. Znam da se srcem dobro vidi, ljepotu koju osjećam dijelim iskreno. Biti iskren u umjetnosti jeste ostati dosljedan svom iskonu", rekla je Naida na kraju razgovora za Klix.ba.