Jubilej u Sarajevu
231

Festival "Kao nekad pred Božić 2019": Na sceni Doma mladih Bebek, Žera, Belan, Kalember...

E. Sk.
Jubilarno, dvadeseto izdanje festivala božićnih pjesama, igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2019“ održano je večeras u sarajevskom Domu mladih.

Festival koji je osmišljen kao kulturni projekt od državnog značaja, doprinosi promociji i afirmaciji bh. kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, a posvećen je katoličkom blagdanu Božiću.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Bogat i raznolik programa ponudili su publici i ove godine organizatori festivala "Kao nekad pred Božić 2019".

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Tako su na manifestaciji koja okuplja najveći broj izvođača nastupila folklorna društva koja su predstavila božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima i ukazala na važnost čuvanja i njegovanja tradicije i narodnih običaja.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Pred brojnom publikom u Domu mladih predstavile su se i tamburaške i baletne grupe, zborovi, klape, ansambli te neka od najvećih imena muzičke scene kao što su Željko Bebek, Krunoslav Kićo Slabinac, Ibrica Jusić, Vlado Kalember, Neno Belan, Dražen Žerić Žera i „Crvena jabuka“ i mnogi drugi.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kao i prethodnih godina, posjetioci su imati priliku uživati u izvedbama tradicionalnih i autorskih božićnih pjesama. Program je bio prilagođen muzičkim ukusima i afinitetima svih generacija, prožet božićnim motivima i običajima i posvećen svim građanima Sarajeva i BiH.

I ove godine scena u Domu mladih izgledala je bajkovito, a organizatori su se potrudili kako bi publici još više približili čar Božića. Festival zajednički realiziraju udruženje "Facultas za prosperitet mladeži" i udruženje "Libertas" iz Sarajeva.