Muzika
0

Dino Merlin: Ponosan sam što sam napisao himnu "Jedna si jedina"

Piše: E. S. H.
Dino Merlin (Foto:  Sever Zolak)
Dino Merlin (Foto: Sever Zolak)
Na današnji dan, 24. novembra, 1995. godine, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je na svojoj 300. sjednici usvojilo tekst i muziku himne Republike Bosne i Hercegovine, poznate pod naslovom "Jedna si jedina". Tekst je napisao Dino Merlin na muziku narodne pjesme "S one strane Plive".

Iako je 1998. godine zamijenjena drugom himnom, "Jedna si jedina" se još uvijek rado pjeva među navijačima reprezentacije i na drugim skupovima. Autor teksta Dino Merlin nam je rekao da mu mnogo znači što je himna zaživjela među Bosancima i Hercegovcima i nastavila živjeti u njihovim srcima i nakon što je prestala biti oficijelna himna.

"Mnogi će i danas reći da je to jedina himna naše zemlje, a veće priznanje od tog i ne trebam. Tu sam pjesmu pjevao u ime svih građana Bosne i Hercegovine, u ime svih onih koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom i ponosan sam što sam je napisao", kazao je Merlin za Klix.ba.

Himna "Jedna si jedina" bila je aktuelna sve do 1998. godine, kada je odlukom visokog predstavnika zamijenjena današnjom himnom bez teksta, pod nazivom "Intermezzo".

"Naša himna danas ima samo muziku, ali ne i tekst i tako nijema nije glas nikoga, a svaki stih koji budu pjevali svi građani Bosne i Hercegovine bit će ujedno i najbolji jer je zajednički glas – himna treba biti pjesma svih građana Bosne i Hercegovine, inače nije himna. U tom kontekstu, potpuno je nevažno ko je njen autor", kazao je Merlin na pitanje da li bi volio biti autor teksta za "Intermezzo".