Muzički James Bond
319

Bryan Ferry održao fantastičan koncert na Jahorini: Olimpijskom ljepoticom odjekivao "Avalon"

Piše: Mirza Abaz
Bryan Ferry, jedan od najznačajnijih muzičara u modernoj historiji, noćas je na Jahorini održao gala koncert kojim je i zvanično otvorena ski sezona na ovoj olimpijskoj ljepotici.

Osim bezvremenskih hitova koji su obilježili solo rad Bryana Ferryja, on je također prisutnu publiku počastio i nekim kultnim pjesmama grupe Roxy Music, koju je ovaj britanski pjevač i tekstopisac, kojeg zovu i Jamesom Bondom pop muzike, osnovao 1970. godine skupa s basistom Grahamom Simpsonom.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Ferry je sarajevsku publiku, ali i sve goste koji su došli iz regije te iz nekoliko evropskih zemalja, počastio repertoarom koji je izvodio i ranije na svojoj turneji "Avalon" koja je svojevrsno podsjećanje na istoimeni kultni album iz 1982. godine njegovog nekadašnjeg benda.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Kao predgrupa na scenu su izašli Dejan Cukić & Spori ritam koji su zagrijali prisutne, a Ferryjev nastup je započeo sat kasnije pjesmom "The Main Thing" nakon koje su se nizale i "Slave To Love", "More Than This", "Avalon", "Don't Stop The Dance". Koncert je završio pjesmom "Let Stick Together".

Kako su izjavili organizatori OC Jahorina i agencija MINT iz Banje Luke, Bryan Ferry i njegova ekipa željeli su našoj publici priuštiti atmosferu kakvu doživljavaju posjetioci njihovih nastupa u londonskom Royal Albert Hallu, a u toj namjeri su, sudeći prema reakcijama publike, čini se i uspjeli.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Više od hiljadu ljudi u improviziranom šatoru, koji je postavljen specijalno za ovu priliku, horski je pjevalo s ovom pop legendom, a o zainteresiranosti javnosti za nastup najbolje govori činjenica da su karte nekoliko dana prije koncerta rasprodane. Nastup je trajao nešto manje od dva sata.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Bryan Ferry i grupa Roxy Music smatraju se pojavom u pop muzici koja je uvjetovala kasniju progresiju punk i glam rock zvuka, a muzički kritičari su davno briljantnost glasa ovog predstavnika novog romantizma metaforično opisali kao kombinaciju najfinijeg toplog karamela, škotskog viskija i tamjana.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Ovaj 74-godišnji Britanac, čija karijera traje više od pola stoljeća i koji je snimio osam albuma kao član Roxy Musica te čak 16 kao solo umjetnik, prva je globalna muzička zvijezda koja je odlučila posjetiti našu zemlju nakon dugo godina, a na samom kraju svoje posljednje pjesme zaželio je ponovni susret sa sarajevskom publikom.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Jahorina je imala Olimpijske igre kao jedan od najznačajnijih događaja, a sada imamo Bryana Ferryja", izjavio je Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.